Galerija Sunce: Otvorena izložba slika Marije Delić-Suzak

Vidno zadovoljna dolaskom dragih osoba, koje su upriličile jednosatnu svečanost svojim dolaskom, umjetnica Delić-Suzak zahvalila se prisutnima, među kojima su bile i njezine učenice

 

U prostorijama zagrebačke Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, u Galeriji Sunce u Držićevoj ulici, u četvrtak 14. lipnja 2018., s početkom u 19 sati, zagrebačka umjetnica Marija Delić-Suzak svečano je otvorila svoju izložbu slika "Zov sirena" zajedno s Brankom Hlevnjak i Lukom Čačićem.

Vidno zadovoljna dolaskom dragih osoba, koje su upriličile jednosatnu svečanost svojim dolaskom, umjetnica Delić-Suzak zahvalila se prisutnima – među kojima su bile i njezine učenice – uz nekoliko riječi o samim slikama, ali i o Hlevnjak i Čačiću. Osim sirena, predstavila je i pet slika s motivima Zrinjevca.

"Ustanova URIHO je jako humana, jer puno pomaže osobama s invaliditetom", naglasila je slikarica.

Marija Delić-Suzak diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u klasi profesora Mladena Veže. Radila je kao nastavnica likovne kulture u Zagrebu, a studirala je povijest umjetnosti i diplomirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1985. sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Zagrebu i inozemstvu. Izlaže na GRISII Rovinj. Marija Delić-Suzak je pripadnica Ruske nacionalne manjine u Zagrebu. Živi i radi u Domu za starije osobe Maksimir u Zagrebu. Sa svojih 80 i nešto godina još uvijek zrači pozitivom i energičnošću, koje obećavaju još puno prekrasnih slika.

Na izložbi "Zov sirena" - kao što je primijetila Hlevnjak, hrvatska povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka, koja prisustvuje otvorenju svih izložbi slikarice Delić-Suzak - vidljiv je oslonac na "starogrčke mitove i srednjevjekovne fantastične iluminacije i ilustracije", dok su slikane groteske ogrnute velom erotike.

"Kad nekog pratiš cijeli život, tj. moju karijeru od 1980-ih godina do danas, Marija Delić-Suzak mi je nekako prirasla, kao i mojim interesima. Mogu reći da je upravo nevjerojatno kako postoji taj jedan umjetnički razvoj, iako kažu da umjetnost nema razvoja – da ona ima samo neka srca, emocije koje se događaju intenzivno i manje intenzivno. Stoga je ova izložba kojoj prisustvujemo možda najbolja, najjača i koloristički najizrazitija. Prema tome, od početka postoje neki osjećaji koji se s vremenom ili pojačavaju ili smanjuju", rekla je Hlevnjak prilikom otvorenja, te se prisjetila da je prva izložba umjetnice bila mitologija i da prati kroz cijelo vrijeme žensko tijelo. Posebno je naglasila slike sa svilom, koja ima drugačiju strukturu nego slikarsko platno, pa se iste mogu pretvoriti i u šalove.

Luka Čačić iz Zaprešića, magistar slikarstva koji je zaposlen u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, proizvodnoj jedinici Keramika na Kajzerici, bio je također slikaričina podrška pri otvorenju. Nakon Srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu nastavio je školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, gdje je diplomirao 2014. godine.

"Želio bih se zahvaliti u ime Josipa Držaića, ravnatelja Ustanove URIHO, na ovoj izložbi", rekao je Čačić.

Svečano otvorenje završilo je domjenkom, koji je bio prigoda da se svi prisutni i međusobno upoznaju i porazgovaraju sa samom umjetnicom.

Prodajna zložba "Zov sirena" može se pogledati radnim danima od 10 do 15 sati, do 29. lipnja 2018. godine. Subotom, nedjeljom i blagdanom galerija je zatvorena, dok je u ostale dane ulazak slobodan.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti