PROJEKT PINGVIN: Program koji djecu s invaliditetom stavlja pred svjetla pozornice

Program udružuje izvođače s razvojnim i neurološkim poremećajima s mentorima vršnjacima koji ih vode kroz četveromjesečni proces pripreme prilagođenih verzija poznatih mjuzikala

 

Kada krene glazba, nešto magično pokreće dugačke udove 14-godišnjeg Nicka Motlomela. Kukovi mu se okreću, tijelo mu se izvija, ramena mu vibriraju.

Ponekad se čarolija događa na vrijeme, u skladu s ostatkom izvođača koji izvode posebnu verziju "Annie Jr." A kada se to ne dogodi, 13-godišnja kolegica iz razreda i mentorica Liliana Becker je tu da pomogne Nicku koji ima Down sindrom da dođe na pravo mjesto na pozornici i zapamti da je dio veće grupe.

Liliana i Nick pripadaju skupini glumaca iz Northern Starz dječjeg kazališta u Ramseyu, koji po prvi put sudjeluju u nacionalnom kazališnom programu za mlade s invaliditetom. Program, nazvan Penguin Project (Projekt Pingvin, op. a.), udružuje izvođače s razvojnim i neurološkim poremećajima s mentorima vršnjacima koji ih vode kroz četveromjesečni proces pripreme prilagođenih verzija poznatih mjuzikala.

- Potreba je ogromna - kaže Andy Morgan, razvojni pedijatar i osnivač projekta Penguin Project u Peoriji u Illinoisu.

- Ova djeca imaju nevjerojatne talente. Samo što imaju vrlo ograničene mogućnosti da ih pokažu.

Organizatori ukazuju na moć kazališta da pomogne tradicionalno izoliranoj djeci i njihovim obiteljima da izgrade živopisnu društvenu mrežu. Roditelji kažu da su vidjeli kako se njihova djeca preobražavaju, stječu samopouzdanje i stvaraju prijateljstva koja nadilaze program.

Nekoliko tisuća mladih umjetnika s invaliditetom i mentora prošlo je kroz Penguin Project otkad ga je Morgan osnovao prije 14 godina. Više od 1.000 djece bilo je uključeno u program samo u prošloj godini.

Program isprepliće dvije Morganove strasti. On je dugogodišnji obožavatelj kazališta i pedijatar koji se specijalizirao za brigu o djeci s teškoćama u razvoju.

Kazalište, kazao je za Star Tribune, ima terapijsku vrijednost potičući društvene interakcije i jačajući komunikacijske vještine, samopoštovanje i samopouzdanje djece koja možda imaju malo prijatelja i ograničen društveni prostor.

Mentori vršnjaci, kažu organizatori, često podliježu jednako velikim promjenama kao i mladi izvođači s invaliditetom, poznatiji kao "pingvini". Neki mentori završavaju u karijerama vezanim za invaliditet, postaju terapeuti ili nastavnici specijalnog obrazovanja.

U Northern Starzu, izvođači i mentori uparili su se s partnerima s kojima su prirodno kliknuli. Većina su slične dobi ili dijele interese. Mentori ostaju na pozornici iza svojih pingvina poput prijateljskih sjena, nose slične kostime i spremni su pomoći ako je potrebno.

Mentori uče tekst koje možda neće imati priliku odglumiti. Pamte pjesme koje publika možda neće čuti kako pjevaju. Obvezuju se na mjesece proba znajući da će oči publike uglavnom biti usmjerene drugdje.

- Ovo su nevjerojatna djeca, neka imaju samo osam ili deset godina, koja se sama daju tako voljno - rekao je Morgan.

- Oni su zvijezde iza scene. Oni su okosnica onoga što radimo.

U publici je sjedila Nickova obitelj, oduševljena kako je Penguin Project pomogao njegovom čitanju i učinio ga svjesnijim da je dio veće grupe, a ne središte pozornosti.

Nekoliko trenutaka prije njegove omiljene pjesme, Nick je pozvao svoje roditelje da mu se pridruže na pozornici za "Do not Stop Believin'" - ova rock himna završava sve Penguin Projectove predstave i probe, omogućujući izvođačima, mentorima i obiteljima da pjevaju zajedno.

Kada su krenule prve note, Nick se počeo micati, tijelo mu je počelo plesati. Njegova obitelj i novi prijatelji okružili su ga pod jarkim svjetlima sve dok pjesma nije završila, a povici s pozornice nadglasavali su pljesak publike.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti