STJEPAN DAMJANOVIĆ Predstavljena knjiga 'Matica hrvatska od 1842. do 2017. Kalendar rada i djelovanja'

Akademik Damjanović je filolog, paleoslavist i paleokroatist. Predsjednik Matice hrvatske bio je u razdoblju od 2014. do 2018. Objavio je i priredio tridesetak knjiga te osamdesetak znanstvenih rasprava

 

Knjiga bivšega predsjednika Matice hrvatske akademika Stjepana Damjanovića 'Matica hrvatska od 1842. do 2017. Kalendar rada i djelovanja' predstavljena je na tradicionalnom Božićnom druženju u utorak u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Knjigu su predstavili predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, glavni urednik knjige Luka Šeput i autor Stjepan Damjanović.

Predsjednik Botica je podsjetio na bogatstvo hrvatski božićnih običaja te svima čestitao Božić, a glazbena umjetnica Lidija Bajuk je govorila o stavljanju međimurske popjevke na UNESCO popis svjetske nematerijalne baštine.

Knjiga akademika Damjanovića iznimno je zanimljiva kronika događaja povezanih s nastankom i djelovanjem najstarije hrvatske nacionalne kulturne ustanove, istaknuo je govoreći o knjizi Stipe Botica i dodao kako je autor tekst koncipirao tako da je svaka od 175 godina Matice hrvatske dobila određeni prostor.

Pri tome, napomenuo je, nije robovao shemi u smislu da svaka godina dobije isti prostor, nego je 'više prostora dao onim godinama koje su bile prekretne i u kojima se više toga odsudnoga dogodilo'.

Urednik Šuput ocijenio je kako knjiga donosi kratki opis događaja, odabir navoda iz tekstova i govora Matičinih autora i čelnika, objavljene knjige i važne kulturne događaje u organizaciji Matice hrvatske.

Sve to, ustvrdio je, stvara čitljivo i intrigantno štivo koje otkriva Damjanovićev inovativan pogled u Matičinu povijest te ostvaruje nesumnjiv prilog povijesti hrvatske kulture i hrvatskoj povijesti uopće.

Naglasio je kako je knjiga pisana lijepo i nepretenciozno te da na velikom broju mjesta nudi dosad nepoznate podatke, otkriva nepoznate događaje i nepoznata mišljenja.

- Knjiga je pokušaj da se kaže elementarno o djelovanju Matice hrvatske u proteklih 175 godina - rekao je akademik Damjanović te dodao kako je želio ukratko predstaviti svaku od godina birajući ono što mu se činilo zanimljivim i važnim te ono što bi moglo biti zanimljivo u prvom redu običnom članu Matice hrvatske.

Podsjetio je kako je Matica utemeljena kao kulturna ustanova te da je ona za cijele je svoje povijesti bila u prvom redu kulturna ustanova.

Od svojih 175 godina, gotovo 150 godina je djelovala kao najvažnija kulturna ustanova naroda bez potpune državnosti, napomenuo je dodavši kako je stoga kadšto u povijesti morala preuzimati i zadaće koje u redovnim prilikama kulturnim ustanovama ne pripadaju.

Matičin se glas očekivao i čuo jer je svojom dosljednom djelatnošću stekla ugled i povjerenje naroda, rekao je dodavši kako je matica ugled stekla najviše time što je bila nepokolebljiva u izgradnji i obrani hrvatstva, a da pritom u tu svoju obranu domovine nije nikad ugrađivala nesnošljivost prema drugom i drukčijem.

Knjigu  'Matica hrvatska od 1842. do 2017. Kalendar rada i djelovanja' (354 str.) je objavila Matica hrvatska u svojoj ediciji Posebnih izdanja.

Akademik Stjepan Damjanović rođen je 1946. u Strizivojni. Damjanović je filolog, paleoslavist i paleokroatist. Predsjednik Matice hrvatske bio je u razdoblju od 2014. do 2018. Objavio je i priredio tridesetak knjiga te osamdesetak znanstvenih rasprava.

Hina

 

Povezane vijesti