ZAGREB Posljednji dani za adventsku izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba je posvećena čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki

 

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt na Trgu Republike Hrvatske 10 pripremio  je za Advent izložbu božićnih i novogodišnjih čestitki pod nazivom 'Sljedeća će biti bolja...', kao dašak ozračja nekih davnih blagdana ispisanih na 'kartolinama', objavljeno je na  www.muo.hr.

Izložba je svečano otvorena prošlog prosinca., a trajat će sve do 27. siječnja 2019. godine. Posvećena je čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki.

- Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki prikazano je kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi – poručio je organizator.

- Povijest obilježavanja blagdana te sličnih prigoda na čestitkama seže u vrijeme kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu u drevnom Egiptu i Kini. Ručno rađene papirnate čestitke izmjenjivale su se u Europi već u 15. stoljeću, a ideja prodaje kako ručno, tako i komercijalno izrađenih čestitki počela je sredinom 19. stoljeća. Od portretnih fotografskih čestitki s početka 20. stoljeća do kasnijih duhovitih eksperimenata s vrstama tiska i papira, čestitke su često svojom kvalitetom nadilazile i svoj mali format i svoj kratkotrajni životni vijek. U izradi čestitki okušala su se velika imena domaćeg dizajna i umjetnosti poput Rudolfa Mosingera, Ateliera Tri, Ivana Picelja, Milana Vulpea, Aleksandra Srneca, Mihajla Arsovskog i Marije Kalentić. Novu godinu sugrađanima i poslovnim partnerima čestitali su i nekad nezaobilazni Grga Ice Voljevice i vječni profesor Baltazar (u ime Zagreb filma).

Istaknuto je također da je, bilo da je u pitanju proslava božićnih blagdana ili iščekivanje Nove godine, mjesec prosinac obilježen slanjem najvećeg broja čestitki s dobrim željama za blagdane i željama za još bolju novu godinu.

- Najljepše od njih, one ozbiljne i neozbiljne, dostojanstvene i ironične, pune dobrih želja i crnog humora, koje se čuvaju u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zbirci starije i novije fotografije te u Zbirci grafičkog dizajna, izložene su u jednom novom spoznajnom svjetlu pretočenom u priče i slike nekih davnih blagdana.

Kustostvo ovogodišnje Izložbe potpisuju Dunja Nekić, kustosica i Voditeljica zbirke starije fotografije i Koraljka Vlajo, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO. Postav izložbe i grafički dizajn potpisuje Sanja Bachrach Krištofić, a izradu anmacija Vedran Benović, fotograf MUO i Petra Milovac, kustosica u zbirci slikarstva MUO.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti