ZAGREBDOX Šest filmova s međunarodnih festivala koji će oduševiti filmoljubce

Novi dokumentarac Vitalija Manskog "Putinovi svjedoci" prati događaje koji počinju 31. prosinca 1999. godine kad je Jeljcin kao prvi demokratski izabran predsjednik Rusije vlast predao Vladimiru Putinu

 

Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDoxu bit će prikazano i šest filmova koji su bili uvršteni u programe uglednih međunarodnih filmskih festivala poput Sundancea te festivala u Berlinu i Trstu, izvijestili su sa ZagrebDoxa.

Sa Sundancea i Berlinala u ZagrebDoxovu regionalnu konkurenciju dolazi "Veerin čarobni život" (The Magic Life Of V) redatelja Tonislava Hristova. To je film o dvadesetpetogodišnjoj Veeri koja se pokušava riješiti trauma iz djetinjstva preko LARP-a (Live Action Role-Playing) i tako postaje V, glavna junakinja svoje priče koja sad može učiniti ono što Veera ne može – susresti se i suočiti s ocem.

Netom nakon prikazivanja u službenim programima Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, zagrebačka publika će u regionalnoj konkurenciji moći pogledati kosovski film "U sredini" (In Between) Samira Karahode i "Kamene govornike" (The Stone Speakers) Igora Drljače, koji je nastao u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine. 

Kako se ističe u najavi, film "U sredini" prati braću i sinove koji žive u inozemstvu i grade identične kuće kako bi izrazili jednakost i solidarnost u obitelji. Karahoda pritom otvara šire društveno pitanje i pita se kako izgleda život onih koji su iz ekonomskih razloga otišli i sad se pokušavaju uklopiti u kulturu koja nije njihova. "U sredini" je prvi kosovski film koji je ušao u službenu konkurenciju Berlinala, a regionalnu premijeru imat će na ZagrebDoxu.

"Kameni govornici" prikazuju razvoj alternativnog turizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, državi čije je društvo još duboko podijeljeno, a ekonomija se nikad nije oporavila od posljedica rata. Međugorje, slana jezera u Tuzli, Andrićgrad u Višegradu i piramide u Visokom najpoznatije su takve turističke atrakcije i izvor zarade lokalnom stanovništvu. To su mjesta na kojima se miješaju povijest, religija, politika i folklor stvarajući nove pripovijesti o Bosni. Film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu.

S filmskog festivala u Trstu na ZagrebDox stižu tri naslova. U programu Majstori doxa bit će prikazani filmovi "Bodljikava žica" (Border Fence) Nikolausa Geyrhaltera i "Putinovi svjedoci" (Putin’s Witnesses) Vitalija Manskog, a u regionalnoj konkurenciji "Mađarska 2018." (Hungary 2018) Eszter Hajdú. 

U "Bodljikavoj žici" Geyrhalter progovara o aktualnoj temi izbjeglica. Film dokumentira prostor alpske granice Brenner, gdje je 2016. godine austrijska vlada najavila izgradnju granične ograde predviđajući skretanje izbjegličkih putova u Italiju nakon zatvaranja balkanske rute. Redatelj Brenner prikazuje kao poprište promjene unutarnje europske politike, kroz precizne snimke i duge razgovore s policajcima, mještanima, planinarima, poljoprivrednicima, gostioničarima. Stanovnici se podjednako boje ograde i priljeva izbjeglica u njihovu domovinu. Taj mali prostor otkriva svu šarolikost političkih stavova o temi koja utječe na cijelu Europu. Film je nagrađen na festivalu Diagonale u Grazu, a prikazan je i na IDFA-i.

Novi dokumentarac Vitalija Manskog "Putinovi svjedoci" prati događaje koji počinju 31. prosinca 1999. godine kad je Jeljcin kao prvi demokratski izabran predsjednik Rusije vlast predao Vladimiru Putinu. U to je vrijeme Manski radio kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije i imao pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu. Redatelj se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu propitujući vlastitu ulogu u trenutku povijesne prekretnice. Film je dosad prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući i IDFA-u, a osvojio je nagrade u Stockholmu, Camdenu i Karlovim Varima.

Film "Mađarska 2018." vodi nas iza kulisa demokracije politički devastirane Mađarske. Dvadeset i osam godina nakon pada komunizma i uoči novih predsjedničkih izbora Mađarska je 2018. godine stigla na političko raskrižje. Kako se ističe u najavi, film "Mađarska 2018." više je od prikaza političke bitke, to je film o porastu nacionalizama i desničarskog ekstremizma u Europi. Film je prikazan u konkurenciji dugometražnog filma na IDFA-i.

Hina