ZAGREBDOX U četvrtak dva filma iz programa 'Ljubav i moda'

Priču o modnoj buntovnici donosi britanska redateljica i bivši model Lorna Tucker, proslavljena modna dizajnerica, nekadašnja pankerica, a danas gorljiva aktivistkinja

Vivienne Westwood

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox prikazuje u četvrtak dva filma iz svog novog programa "Ljubav i moda" - "Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja" i "Žuto je zabranjeno" o kineskoj dizajnerici Guo Pei.

Priču o modnoj buntovnici Vivienne Westwood donosi britanska redateljica i bivši model Lorna Tucker. Proslavljena britanska modna dizajnerica, nekadašnja pankerica, a danas gorljiva aktivistkinja koja se zalaže za zaštitu okoliša i načela održive modne proizvodnje u filmu progovara o osobnom uspjehu, umjetnosti, aktivizmu, borbi za očuvanjem integriteta svog brenda i svojih načela.

Koristeći arhivske snimke i novi materijal, razgovore s njezinom obitelji i bliskim prijateljima, Tucker vješto i upečatljivo prikazuje provokativnu, ekološki osviještenu i avangardnu umjetnicu čiji rad i djelo nadaleko premašuju granice mode, najavljeno je sa ZagrebDoxa.

Novozelandski film "Žuto je zabranjeno" redateljice Pïetre Brettkelly portretira modnu dizajnericu Guo Pei, simbol “nove Kine”, ženu koju je proslavila spektakularna i 'pretjerano' žuta haljina napravljena za pjevačicu Rihannu za njujorški modni bal.

Istovremeno to je priča o paradoksalnom svijetu mode i načinu na koji se Pei snalazi u svom tom kaosu. Kroz priču o osobnom uspjehu, film ukazuje na kulturološke i tržišne razlike između Zapada i Istoka, njihove stereotipe i predrasude, ali i prožimanje tradicijskih vrijednosti u suvremenom kontekstu.

Program posveće modi za svoje prvo izdanje odabrao ukupno tri dokumentarna filma, uz portret dizajnerica Vivienne Westwood i Guo Pei,  tu je i film "Proslava" posvećen Yves Saint Laurentu.

Taj film, koji će biti u subotu prikazan još jednom, prati jednog od najvećih pariških dizajnera i modnog pionira, Yves Saint Laurenta, u pripremi kolekcije iz 2002.  za njegovu posljednju modnu reviju. Francuski redatelj Olivier Meyrou iza kulisa usmjerava svoj objektiv i na nezaobilaznu figuru iz pozadine svih modnih, poslovnih i privatnih događanja kuće YSL – Pierrea Bergéa.

U četvrtak će se na ZagrebDoxu održati prvi ovogodišnji masterclass istaknutog dokumentarista iz regije Želimira Žilnika koji će govoriti o produkciji niskobudžetnih igrano-dokumentarnih filmova kao i o svojoj specifičnoj redateljskoj metodi.

U sklopu događanja bit će prikazan novi Žilnikov film "Među ljudima: život i gluma", koji je nastao za izložbu "Građani iz sjene" o pedeset godina redateljeva rada. U njemu se prikazuju sjećanja i komentari profesionalaca i neprofesionalaca, protagonista Žilnikovih filmova, i originalne snimke sa snimanja filmova.

Poslije projekcije Žilnik će održati predavanje koje će pratiti vizualni materijali iz odabranih naslova Žilnikove filmografije. Kako je sam redatelj najavio, uz analizu njegova iskustva sustava koordiniranja i međunarodnog financiranja projekata, razgovarat će se o prednostima, prije svega u snimanju intrigantnih tema, dok su još 'vruće', ali i o minusima tog pristupa.

Nakon četverodnevne radionice sudionici ovogodišnjeg programa ZagrebDox Pro predstavit će na, za javnost otvorenom pitching forumu, svoje projekte članovima međunarodnog panela.

Razgvore s autorima filmova danas otvaraju dvije redateljice - nakon projekcije filma "Sanjala sam" trostrukog laureata DOK Leipziga i važne priče o položaju žena na talijanskoj političkoj sceni, uslijedit će razgovor s redateljicom Claudijom Tosi te će o svom filmu "Separation, Vivid Dreams" o osobnom putovanju u prošlost, govoriti crnogorska redateljica Bojana Radulović.

Tu je i projekcija Factumovog filma "iOtok" i razgovor sa slovenskim redateljem Mihom Čelarom o njegovom filmu, priči o udaljenom jadranskom otoku Biševu na kojem posljednjih trinaest otočana pokušava uspostaviti gradsko vijeće kako bi postali pravni subjekt, što bi im pomoglo opstati u budućnosti.

U četvrtak počinje program retrospektive posvećen ukrajinskom redatelju Sergeju Loznici, jednom od najodvažnijih i najkreativnijih dokumentarista današnjice i žestokom kritičaru ruske politike.

Na programu su "Pismo" o pacijentima u psihijatrijskoj ustanovi na ruskom selu i "Događaj", jedan od Loznicinih najpoznatijih i najnagrađivanijih filmova, na temu neuspjelog državnog puča u Moskvi 1991. godine i njihovom utjecaju na stanovnike Lenjingrada.

Retrospektiva se nastavlja navečer projekcijom njegovog najnovijeg dugometražnog dokumentarca "Proces" koji se temelji na snimkama političkog javnog suđenja u Moskvi 1930., koje je najavilo Staljinovu čistku.

Program "Stanje stvari" prikazuje film "Žene s eksplozivnim naušnicama" iranskog redatelja Reze Farahmanda o hrabroj novinarki koja odlazi u oslobođeno, ali još uvijek opasno područje u sjevernom Iraku gdje susreće obitelji terorista, žene i djecu.

U istom programu je i dokumentarni film "Braguino", svestranog francuskog vizualnog umjetnika i redatelja Clémenta Cogitorea, smješten je u središte sibirske tajge, 700 kilometara od prvog naselja, gdje u bajkovitoj divljini žive dvije zaraćene obitelji, Braguine i Killine.

Nakon filma "Gdje si, João Gilberto?", koji gledatelje vodi kroz ulice Rija u potrazi za legendom bossa nove, o filmu će se razgovarati s redateljem Georgesom Gachotom,, a projekciju zaokružuje posebno glazbeno događanje Dox Bossa Nova večer i nastup ženske vokalne skupine Bossa Banda u Wow baru Kaptol centra.

Hina

 

Povezane vijesti