KOJOTI SNIMILI ALBUM KARIJERE Povratak na scenu rezultirao je malim remek-djelom

Kojoti će bezkompromisnu energiju ovog albuma zasigurno isporučiti i na nadolazećim live nastupima

 

Kada se neki bend nakon poduže pauze odluči vratiti na scenu postavlja se pitanje može li se potpuno novim pjesmama opravdati veliki come back.

Stare uspješnice obično nemaju problema s funkcioniranjem na koncertima, ali se događa da novi materijali zvuče kao recikliranje starih ideja.  

Naravno, postoje i iznimke, tako su se Jinxi nakon stanke vratili s albumom Na zapadu koji je objavljen 2007. Tek je tada krenula njihova koncertna aktivnost. Grupa Majke, unatoč fenomenalnim Teškim bojama nije izdržala sve turbulencije pa je album objavljen četiri godine nakon koncertnog reuniona, međusobnih trzavica i temeljite promjene članstva. Nažalost, niti postava koja je snimila Teške boje nije dugo izdržala zajedno. Od ostalih značajnijih reuniona izdvojio bih hrvatske hip-hop velikane Tram 11. Vratili su se 2017. nezaboravnim koncertom u Domu sportova, no tek se treba čuti hoće li studijskim materijalom ponuditi nešto svježe.  

Kojoti su se koncertno vratili 2017., a došlo je vrijeme i za novi album, prvi nakon 20 godina i, kao svi do sada, u izdanju Dancing Beara. Album Sve je pod kontrolom? malo je remek-djelo, ne samo njihove karijere nego i domaćeg rocka.  

Album otvara pjesma Sram, po meni jedan od najmoćnijih domaćih brojeva posljednjih godina. Zbog odrješite reske gitare, tvrdog jungle ritma i odličnog teksta mogu reći da tako uvjerljivo otvaranje nekog rock albuma nisam dugo čuo. Priča se nastavlja ne smanjenom žestinom kroz Ljubav u kvaru, Mi ne pripadamo tu i Tuđe luke. Oprosti što te volim je kontemplativnija americana no i ona u sebi nosi prepoznatljivu energiju Kojota. A oplemenio ju je svojim gostovanjem Vlado Simčić Vava koji je odsvirao lap steel. Od ostalih brojnih gostovanja treba izdvojiti ona vokalna. Kanđija gostuje na naslovnoj Sve je pod kontrolom koja zbog njegovog repanja i upečatljivog groove-a u najboljoj maniri podsjeća na RUN-Dmc ili Cypresshill iz svojih rockerskih razdoblja. Luka Barbić iz TBFa je obogatio pjesmu Da li znaš moje ime sa zanimljivom polunarativnom dionicom. Psihodelija Prekrasan dan i kratki instrumental Dan koji je posvećen njihovom tragično preminulom klavijaturistu Danu Divjaku nas dovode do samog kraja.

Gitarist i autor svih tekstova Davor Viduka se prihvatio i produkcije i na svakom polju je napravio bezprijekoran posao. Isporučio je neke od najpamtljivijih riffova svog autorskog rukopisa nerijetko prepuštajući inicijativu teškoj tutnjavi ritam sekcije Vanji Marinu bas i Bobi Grujčiću bubnjevi. Grujičić je iznova opravdao titulu najboljeg rock bubnjara u Hrvatskoj, dok je Alen Marin svojim vokalom najuvjerljivije do sada interpretirao Vidukinu liriku. Sve je pod kontrolom? je glasan, moćan, žestok a opet pitak i melodičan album koji nema niti jednog dosadnog trenutka što je danas prava rijetkost. Na kraju ću parafrazirati Zlatka Galla - nadam se da na sljedeći album nećemo čekati 20 godina. Siguran sam da je ovo tek mali dio kreativne ladice koja još čeka na svoje otvaranje. Kojoti će bezkompromisnu energiju ovog albuma zasigurno isporučiti i na nadolazećim live nastupima.

Piše: Marko Baković

 

Povezane vijesti