FESTIVAL ZNANOSTI Ove godine slavimo stotu obljetnicu Međunarodne astronomske unije i pola stoljeća od spuštanja čovjeka na Mjesec

Posjetitelji su pozvani da izaberu svoje omiljene boje u šarenilu programa Festivala znanosti, a svi sadržaji su besplatni

 

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu bit će otvoren Festival znanosti 2019., od ponedjeljka 8. do subote 13. travnja, u vremenu od 10 do 20 sati.

- Stavi malo boje, malo crvene, crvene k'o ljubav što ne prestaje…, kaže poznati stih Huseina Hasanefendića. A ako na to malo crvene dodate i malo bijele, podložite crnom trakicom s još nešto slova - dobili ste znak pod kojim već sedamnaestu godinu u Hrvatskoj živi Festival znanosti. Sedamnaest mu je godina tek, ali približava se punoljetnosti i zasjat će u svim bojama – jer su upravo 'boje' njegova ovogodišnja tema. Kako vidimo boje? Što je uopće boja? Znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji? Zašto je nebo plavo? Zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen? Tisuću je pitanja, a kažu da u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih – navode organizatori u najavi Festivala.

Ujedno su podsjetili da u 2019. slavimo stotu obljetnicu Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec. Također, navršava se 250. godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa je 2019. proglašena međunarodnom godinom periodnog sustava elemenata.

Posjetitelji su pozvani da izaberu svoje omiljene boje u šarenilu programa Festivala znanosti, a svi sadržaji su besplatni.

Klaudija Klanjčić

 

 

Povezane vijesti