RIJEKA Postavljena 3D maketa Claustre za slijepe i slabovidne osobe

Cilj je bio da se kroz raznovrsnost izbora opreme i sadržaja ova kulturna baština približi i slijepim i slabovidnim osobama, kao i gluhim, ali bude zanimljiva i ostalim posjetiteljima

 

Didaktička Info točka Claustra zamišljena je i uređena kao multifunkcionalni prostor koji je prilagođen za razne vrste interakcije. Kroz tri međusobno povezana prostora možemo se upoznati s kasnoantičkim obrambenim sistemom Claustra Alpium Iuliarum te životom rimskog vojnika kroz interaktivne sadržaje kao što su računalo i touch screen uređaj, film, izložbu, predmete i replike.

Tako je u sklopu projekta Claustra+ napravljen redizajn promotivno edukativnog i dokumentarnog filma Claustra za slijepe i gluhe (audiodeskripcija i titlovanje), 3D maketa prostora Claustre kako bi slijepi mogli dodirom osjetiti zašto su Rimljani baš na tom području gradili obrambeni sustav, replike koje mogu dodirnuti i isprobati i na taj način se upoznati s opremom i svakodnevnim životom rimskoga vojnika, računalo prilagođeno za slijepe i slabovidne – na kojem se nalaze svi materijali i knjige o Claustri, ali i drugi vodiči i publikacije muzeja, te diktafon i digitalno povećalo, javlja portal Moja Rijeka.

Koristeći mogućnosti koje pruža europsko financiranje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otvorio je Didaktičku info točku Claustra koja je dijelom prilagođena i za slijepe i slabovidne osobe. Cilj je bio da se kroz raznovrsnost izbora opreme i sadržaja ova kulturna baština približi i slijepim i slabovidnim osobama, kao i gluhim, ali i bude zanimljiva i ostalim posjetiteljima. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja3D maketa Claustre za slijepe napravljena u suradnji s doc. dr. sc. Svenom Maričić, te uz stručnu podršku profesorice Javorke Milković iz OŠ Pećine i suradnika Deana Stanića, Marijane Vargić, mag. art. i Josipe Komljenović, mag. paed.

Redizajn filma Claustra za slijepe i gluhe napravljen je u suradnji s Centrom za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, dok su računalo, touch screen i drugi digitalna oprema u suradnji s Applicon d.o.o. Sva oprema je nabavljena u sklopu prekograničnog projekta Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, sufinanciranog sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85 posto) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. - 2020.

Claustra Alpium Iuliarum je kasnorimski unutarnji obrambeni sustav sagrađen je u drugoj polovici 3. stoljeća zbog zaštite od prodora barbara u središte Rimskog carstva. Čini ga nepovezani splet zidova, kula i tvrđava. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika.

Anita Blažinović