ZADAR Održan Europski forum za mlade stručnjake iz područja baštine 'Zajedno za baštinu'

Forum je u pet dana trajanja okupio 28 mladih stručnjaka s iskustvom u području kulturne baštine iz 28 zemalja Europske unije u dobi od 25 do 32 godine

 

Europski forum za mlade stručnjake iz područja baštine pod nazivom 'Zajedno za baštinu' održan je u Zadru od 20. do 24. svibnja 2019., kao nastavak suradnje koja je potaknuta u okviru Europske godine kulturne baštine, objavljeno je na www.min-kulture.hr.   

U Kneževoj palači otvorenju Foruma prisustvovala je zamjenica direktora UNESCO-ovog Centra za svjetsku baštinu Jyoti Hosagrahar, potom iz Europske komisije Dorota Nigge, pomoćnik ministrice Davor Trupković, poseban savjetnik ministrice Miljenko Domijan i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

- Zajednički projekt Europske unije i UNESCO-a ima za cilj promicanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga kroz sveobuhvatni, integrirani i participativni pristup prema baštini – prihvaćajući kulturnu baštinu u njezinim materijalnim i nematerijalnim oblicima i mobilizirajući sve relevantne dionike, osobito mlade. Naglašava doprinos baštine osnaživanju mladih i promicanju inkluzivne i održive budućnosti širom Europe - pojašnjeno je. 

Kako je nadalje objavljeno, projekt se sastoji od dva dijela:

- podizanje svijesti za i učenje s nematerijalnom kulturnom baštinom: provedeno kroz seriju aktivnosti sa školama u Europskoj uniji, osobito onima koje surađuju sa članovima programa UNESCO-ovih Udruženih škola, oko 2000 škola u Europi;

- Osnaživanje i uključivanje mladih stručnjaka u području baštine, koji se bave zaštitom i očuvanjem kulturne baštine kroz niz aktivnosti koje se održavaju tijekom Foruma mladih stručnjaka.

Kao krajnji cilj Foruma istaknuto je poticanje interkulturnog dijaloga osnaživanjem i uključivanjem mladih u zaštitu i očuvanje kulturne baštine s posebnim fokusom na UNESCO-ovu Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine (1972.) i Konvenciju za očuvanje nematerijalne kulturne baštine (2003.).

Forum je u pet dana trajanja okupio 28 mladih stručnjaka s iskustvom u području kulturne baštine iz 28 zemalja Europske unije u dobi od 25 do 32 godine. Mladi stručnjaci odabrani su u sklopu otvorenog javnog poziva, koji je bio oglašen putem mrežnih stranica Centra za svjetsku baštinu (WHC) i UNESCO-ovih društvenih mreža, mrežnim stranicama i društvenim mrežama Europske komisije, putem Nacionalnih povjerenstava zemalja članica Europske unije i lokalno putem Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Bila je ovo prilika za mlade stručnjake da za vrijeme trajanja Foruma razmijene iskustva, raspravljaju o zajedničkim pitanjima, stvaraju sinergije, međusobno surađuju i da se umrežavaju.

Sudionicima je omogućen niz aktivnosti uključujući grupne rasprave, praktične aktivnosti, radionice i posjete dobrima. Fokus Foruma stavljen je na izazove u zaštiti dobara baštine i očuvanja nematerijalne baštine, koristeći sinergije između Konvencije 1972. i Konvencije 2003.

Kroz suradnju u sklopu Foruma, mladi stručnjaci dobili su također priliku uvježbavanja vještine razvijanja i provođenja održivih inicijativa i projekata u zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Naime, aktivnosti su imale za cilj poticanje kritičkog promišljanja o ulozi i značenju koju baština ima u njihovim životima i životima njihovih obitelji, zajednica i društava.   

Kako je i najavljeno, na Forumu su se koristile razne interaktivne metodologije, uključujući suradnju s kolegama iz drugih zemalja, timski rad, posjete dobrima Svjetske baštine, prezentacije, rasprave u sklopu okruglih stolova, laboratorije projekata i praktične aktivnosti.

Mladi stručnjaci su tijekom boravka radili na dva primjera hrvatske nematerijalne i materijalne baštine upisane na UNESCO-ove Popise.

Prošlog utorka, 21. svibnja, bio je predviđen obilazak obrambenog sustava Zadarskih fortifikacija iz doba Republike Venecije 16. i 17. stoljeća, dok je za srijedu bio planiran obilazak terena i upoznavanje s umijećem suhozidne gradnje još jednom multinacionalnom nominacijom upisanom zajedno s Ciprom, Francuskom, Grčkom, Italijom, Slovenijom, Španjolskom i Švicarskom na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Europski forum za mlade stručnjake iz područja baštine održan je u organizaciji UNESCO-a, Europske komisije, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva kulture i Grada Zadra.

Ministarstvo kulture / Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti