MATERINA PRIČA U tijeku izložba izvornog uporabnog suvenira 'Zagrebački ceker'

Vrijednost 'zagrebačkog cekera' potvrđuju i priznanja: Zlatna medalja na prvom Salonu inovacija u Bjelovaru, kao i Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji

 

U tijeku je izložba izvornog uporabnog suvenira 'Zagrebački ceker', koju je priredila Hrvatska kuća 'Materina priča' u čast Dana Grada Zagreba, a otvorena je do 15. lipnja.

- Neodoljiva privlačnost inspirirana tradicijom, zaokružena ekologijom i uz dizajnerski potpis Mine Petre. Nakon cekera od komušine kukuruza izraslog pokraj zagrebačkih obala Save, za laptope i iPode, stižu i prekrasni cekeri ručno oslikani zagrebačkim motivima. Novi uporabni predmeti ili suveniri, ovisno o željama, kriju se iza vrata Hrvatske kuće, ogrnuti imenom 'zagrebački ceker' – riječi su organizatora.

Naime, pletenje cekera od kukuruzne komušine stoljetna je tradicija i vještina žena ruralnih krajeva diljem Hrvatske.

- Za njegovu izradu koristi se ekološki prirodni materijal – komušina, koja je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji – pojašnjeno je iz Hrvatske kuće.

Autorica dizajna je Mina Petra, koja je oblikovala ceker kao izvorni, ekološki i uporabni suvenir s motivima Zagreba.

- U izradi uporabnog suvenira – zagrebačkog cekera sudjeluju narodne umjetnice, udruge i obiteljska gospodarstva, ostvarujući korisne zadaće i ciljeve očuvanja i promicanja baštine, tradicije, rukotvorstva, razvoja malog ženskog i socijalnog poduzetništva te obogaćivanja kulturne i turističke ponude Grada Zagreba – objašnjeno je iz Hrvatske kuće.

Vrijednost 'zagrebačkog cekera' potvrđuju i priznanja: Zlatna medalja na prvom Salonu inovacija u Bjelovaru, kao i Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji.

Uz potporu Grada Zagreba projekt CEKER ostvaruje Udruga Hrvatska kuća iz Zagreba.

Izložba je smještena u Zagrebu, Preradovićeva 31, a može se posjetiti svakim radnim danom od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Za grupne posjete moguć je posebni dogovor.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti