OD BRNJICE DO ZVIJEZDE Velika ljetna turneja raskošne i dirljive komedije 'Sirena i Viktorija'

Ova moskovska post-tranzicijska priča odlično zabavlja publiku koja se tijekom izvedbe ne prestaje smijati

 

Nakon što je 'Sirena i Viktorija', raskošna i dirljiva komedija Rusa Aleksandra Galina, u produkciji Teatra Rugantino, režiji Filipa Grinvalda i izvedbi glumaca Gordane Gadžid, Dubravke Ostojić i Mladena Vasaryja, ove godine punila Malu dvoranu Lisinski dvanaest puta, sada kreće i na veliku ljetnu turneju 'Od brnjice do zvijezde'.

Turneja pod nazivom 'Od brnjice do zvijezde' hit komedije 'Sirena i Viktorija' započinje 10. srpnja u Metkoviću, nakon kojeg se predstava igra na tri bračke destinacije – 11. srpnja u Sutivanu, 13. u Sumartinu te 14. u Bolu. Sljedeći otok na karti Rugantinove ljetne turneje je Vis – Sirena, Viktorija i Kostja izlaze na pozornicu 15. srpnja u Komiži te 16. u Visu. Publika u Makarskoj (d)očekuje ih 17. srpnja, a dan iza su na Pelješcu – u Donjoj Vrudici. 19. srpnja 'Sirena i Viktorija' gostuje u Pločama, 21. u Benkovcu, a 22. u Krku. Veliko finale turneje – Kali 25. srpnja i Olib 26. Čiji je to put od brnjice do zvijezde, oko čega su se ’počerupale’ dvije dame iz različitih svjetova, tko je njihov objekt žudnje, zašto je odbio novac, a odnio lonac, te koliko je konkretno pitanje je li netko muško ili nije… sve to pogledajte u 'Sireni i Viktoriji'. Ova moskovska post-tranzicijska priča odlično zabavlja publiku, koja se tijekom izvedbe ne prestaje smijati. S druge strane, šalje snažnu poruku o usamljenosti i potrebi za ljubavlju koja još jednom tjera na razmišljanje što je ono zbog čega vrijedi živjeti. 
Gordana Gadžid o svom liku Sirene kaže:

– Sirena mi je došla kao Božji dar, kao veliki i nenadani poklon koji se meni kao glumici dogodio. Eto, naprosto mi se dogodila putem, onako slučajno, jer me je glumica kojoj sam ulogu prvo ponudila iz nekih svojih razloga – odbila. Hvala i njoj i slučaju na ovoj sretnoj završnici, na ogromnom i sve većem užitku koji prati svaku našu izvedbu, od premijere do danas. Naravno da taj sočni scenski vrtuljak ne bi dobio vjetar u leđa bez inspirativnih partnera, Dubravke Ostojid i Mladena Vasaryja, i... naravno – publike čija me podrška posebno grije i nadahnjuje. Iako Sirena nije osoba čiji bi nam životopis baš trebao biti inspiracija, ona je publici očito draga. I to baš takva kakva je, raskalašena i nespretna, iskrena ali i opasna novopečena bogatašica koja, kako je to oduvijek zapisano, samo želi malo ljubavi. A Sirena ju je prepoznala jedne moskovske večeri kad joj se ukazao Kostja, naš pastuh i znanstvenik, odnosno netko koga je poželjela zvati svojom ljubavi. 
Dubravka Ostojić ovako je komentirala svoju Viktoriju:

– S Viktorijom je lako suosjedati, i lako ju je prepoznati u sebi i drugima. Ona je unatoč svom lijepom i pobjedonosnom imenu, tipična gubitnica na svim planovima: ostala je bez posla zbog izvrnutih vrijednosti koje je donijela tranzicija, a usput je izgubila i muža, prijatelje, i život dostojan jedne doktorice znanosti. I takva – pomalo frustrirana i cinična, uvjerena da je bolja od drugih, ali da eto, nema srede – prisiljena je toj neobrazovanoj, nemogudoj osobi, pripadnici nove društvene elite – Sireni, davati satove engleskog jezika. U tom sudaru potpuno nespojivih svjetova ima puno nesporazuma i različitih osjećaja – od mržnje i ljubomore do prezira, no na kraju se ipak, bez obzira na razlike, njih dvije povezuju u neku vrstu prijateljstva, pa i ovisnosti, koja nadjačava čak i njihovu borbu za istog čovjeka, fatalnog i slučajnog gosta Konstantina. Tako da pitanje Viktorije ili pobjede ostaje otvoreno. 

In Portal
 

 

Povezane vijesti