ZA ZALJUBLJENIKE U FOTOGRAFIJU Uključite se u četrnaesti fotografski natječaj 'Smiješak… čitajte!'

Kriteriji za natječaj obuhvaćaju maštovitost i kreativnost fotografskog rada te iskrenost doživljaja autora

 

Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD) organizira 14. fotografski natječaj 'Smiješak… čitajte!',  koji će trajati do 26. kolovoza 2019., a cilj mu je istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti.

Kao što je pojašnjeno na hcd.hr, natjecati se mogu fotografi amateri iz Hrvatske bez obzira na dob. U natječaju se može sudjelovati s najviše tri rada koji trebaju prikazivati osobu koja čita.

- Kriteriji za natječaj obuhvatit će maštovitost i kreativnost fotografskog rada te iskrenost doživljaja autora. Ocjenjivačku komisiju imenovat će organizator natječaja, Hrvatsko čitateljsko društvo koja će od ukupnog broja prijavljenih radova na natječaj odabrati tri pobjedničke fotografije – objasnio je organizator.

Fotografije se šalju u digitalnom obliku na e-mail: hcd.hcd@gmail.com ili hcd@hcd.hr.

Pobjednički radovi fotografskog natječaja bit će proglašeni 6. rujna 2019. uoči Međunarodnog dana pismenosti, u sklopu Stručnog skupa kojeg organizira HČD, u prostoru Školske knjige, Masarykova 28, a obavijest o tome bit će na mrežnoj stranici HČD-a.

- Sa željom da vidljivost foto natječaja bude veća, ostvarena je putujuća izložba najboljih foto radova zahvaljujući financijskoj potpori Narodne knjižnice 'Petar Preradović' Bjelovar. Izložba od devet nagrađenih radova putuje hrvatskim knjižnicama (Slatina, Bjelovar, Križevci, Split, Daruvar, Zagreb – KGZ, Karlovac, Ozalj, Vrbovec, Pazin, Vinkovci, Sisak, Rovišće, Čazma) i svaka zainteresirana knjižnica, ustanova, škola ili druga pravna osoba s adekvatnim prostorom može ju dobiti besplatno, no snosi troškove slanja na novu adresu postava – poručili su organizatori.

Podsjetimo da su na 13. fotografskom natječaju 'Smiješak… čitajte!' sudjelovala 26 autora iz 13 gradova diljem Hrvatske - Bjelovar, Đakovo, Graberje Ivaničko, Karlovac, Krapinske Toplice, Križevci, Oroslavlje, Osijek, Pula, Samobor, Vinkovci, Virovitica, Zagreb. Na natječaj su pristigle 52 fotografije, od kojih je 46 bilo prihvatljivih, odnosno, zadovoljilo je uvjete natječaja. Prosudbena komisija objavila je prva tri nagrađena rada:

1. mjesto - Edina Fajković za fotografiju Vatrena čitačica na dočeku Vatrenih u Ilici čita na podu;

2. mjesto - Silvija Butković za fotografiju U metropoli;

3. mjesto - Vesna Špoljar za fotografiju Žega;

Ujedno, bili su pohvaljeni sljedeći radovi;

Silvija Butković za fotografiju Glasna tišina;

Željka Vrbančić za fotografiju Čitačica;

Višnja Makek za fotografiju Na ožujskom suncu.

Klaudija Klanjčić