Akademik Katičić: Buka oko pravopisa štetna je za hrvatski jezik

"Imamo standardni jezik, imamo jezičnu i pravopisnu normu. Ako tu još ima pitanja, sitnih i nevažnih, koja tvrdoglavo ostaju otvorena, najbolje će se riješiti spontanim stvaranjem navika. Treba sve to ostaviti na miru", kaže akademik

U povodu objave Hrvatskog pravopisa, inačice za javnu raspravu, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, akademik Radoslav Katičić izjavio je danas da je svaka buka, svako stvaranje nemira oko našega pravopisa štetno za hrvatski pravopis, štetno za hrvatski jezik i na kraju krajeva štetno za hrvatski narod.
"Imamo standardni jezik, imamo jezičnu i pravopisnu normu. Ako tu još ima pitanja, sitnih i nevažnih, koja tvrdoglavo ostaju otvorena, najbolje će se riješiti spontanim stvaranjem navika. Treba sve to ostaviti na miru", izjavio je Hini, dodavši da je bilo lijepo krenulo u tom smjeru.

Katičić je podsjetio da se kao predsjednik Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika po dužnosti godinama sustavno bavio aktualnim pravopisnim pitanjima i načelima na temelju kojih pristupamo svojemu pravopisu i rješavamo pitanja koja su ostala otvorena ili se pojavljuju kao nova.

Nemir oko pravopisa prave mediji

Napominje da je sve to zapisano i stoji crno na bijelom u priopćenjima Vijeća i u zapisnicima njegovih sjednica, sve je to kako je nastajalo objavljivano na međumrežju i bilo svakomu dostupno.

"Medijii, osobito oni jači i utjecajniji, nisu se osvrtali na to, nego su tjerali svoje, stvarali nemir oko pravopisa, pobuđivali na nezadovoljstvo. A onda, kada je novi ministar nove vlade ukinuo Vijeće, nestala su njegova priopćenja i zapisnici s međumrežja. Trebali su, čini se, pasti u mrak zaborava", primjetio je, dodavši da su sada vraćeni, bit će da se uvidjelo kako se time ne postiže ništa osim vlastite sramote.

"Ta su priopćenja i ti zapisnici u međuvremenu objavljeni kao trobroj časopisa 'Jezik' i svatko ih može imati na stolu. Odatle svatko može vrlo razgovjetno i do u tančine razabrati što ja mislim o svakom pitanju koje je nacrt pravopisa dotaknuo i regulirao", rekao je, napomenuvši da u međuvremenu nije promijenio mišljenje, budući da je sve argumentirano.

Katičić zaključno ističe da nema nikakve potrebe da sada za javnost užurbano prebire po tom nacrtu i da ga na harmak ocjenjuje. Nema potrebe za tim, pa koliko god ga pompozno predstavljali u Hrvatskom državnom arhivu i čak dvoje ministara to pokušavalo uveličavati svojom osobnom nazočnošću, dodao je.

Hina

Foto: Drago Palavra/PIXSELL