Svijet kroz moj objektiv: Želimir Lah

In-Portal pokrenuo je jedinstven projekt na ovim prostorima: želimo na jednom mjestu prikazati uratke fotografa s invaliditetom, svejedno je li riječ o profesionalcima ili amaterima, te organizirati skupnu izložbu njihovih fotografija. Izložba će najprije biti upriličena on line, na stranicama In-Portala u rubrici 'Svijet kroz moj objektiv', a nakon toga i u jednoj od zagrebačkih galerija.
Foto-natječaj namijenjen je svim fotografima s invaliditetom, ne samo u Hrvatskoj i regiji, nego i u svijetu. Sve što trebate je poslati svoje najbolje fotografije na mail adrese mladen.kristic@in-portal.hr ili mladen.kristic@gmail.com, zajedno s biografskim podacima i pričom o tome kada ste i zašto uzeli foto-aparat u ruke.

U ovom nastavku predstavljamo Želimira Laha, diplomiranog povjesničara iz Zagreba, čije uratke možete vidjeti u foto-galeriji.


 

Svijet kroz moj objektiv: Želimir Lah

Zovem se Želimir Lah, rođen sam u Zagrebu s dijagnozom cerebralna paraliza, imam 43 godine. Završio sam Filozofski fakultet i po zvanju sam diplomirani povjesničar. Zelenilo-Zrinjevca Starcevicev-dom Paviljon-Zrinjevac Mandusevac Kandelaber-Zrinjevac Jaslice Golo drvo

Nakon studija, na sugestiju prijatelja, počeo sam se baviti novinarstvom u jednim novinama u redakciji kulture, gdje sam objavljivao recenzije povijesnih knjiga. Novinarstvom sam se bavio aktivno desetak godina, ali sam kao vanjski suradnik s njima prekinuo suradnju jer mi nisu plaćali honorare, koji su ionako bili mizerni.

Danas povremeno radim kao slobodni novinar, objavljujem tekstove u raznim publikacijama, a na Facebooku sam jedan od administratora u grupi Osoba s invaliditetom, u kojoj se objavljuju problemi naše populacije.

Fotografiranjem sam se počeo baviti prije četiri godine i u tome nalazim sebe. Fotografiram s androidom.

Uglavnom fotografiram 'kvartovske detalje' moje Volovčice ili zgodne gradske detalje mojeg rodnog Zagreba, kojeg neizmerno volim. Fotografije su nastale u razdoblju od 2012. do 2015.

Kroz fotografiju izražavam jutarnji ritam grada koji mi je uvijek u središtu pozornosti, a kao i svakom Zagrepčaninu, u srcu i duši. Zagreb kao glavni grad uvijek me iznova fascinira svojim zelenilom i trgovima,  od kojih najviše volim fotografirati Zrinjevac i Trg bana Jelačića. Zrinjevac mi odiše mirom i tu mogu kao fotograf uhvatiti svaki detalj koji me zanima, dok je Trg bana Jelačića čista suprotnost mirnoći Zrinjevca. Glavnim zagrebačkim trgom ljudi žure i uvijek je prisutna gradska vreva.

Kad fotografiram ta dva zagrebačka trga uvijek mi se lakše usredotočiti na mir Zrinjevca, nego na vrevu glavnog zagrebačkog trga bana Josipa Jelačića.

Osim tematike zagrebačkih trgova, volim fotografirati i 'kvartovsku floru'. Volim cvijeće, osobito ruže, koje su česta tema mojih fotografija.

Na kraju bih rekao da moje fotografije odražaju i mene kao osobu kojemu su moje naselje (kvart) ili gradski parkovi mjesta koja me čine sretnim i zadovoljnim čovjekom. Ponekad se fokusiram i na obične kvartovske detalje, a ponekad su to upravo parkovi ili trgovi kao gradske cjeline s interesantnim fotografskim detaljima. Detalji su uhvaćeni baš onako kako želim i oni su u ove četiri godine, otkako se amaterski bavim fotografijom, postale dio mene.

In Portal