Tužna vijest: Napustio nas je jedan od najvećih sportaša s invaliditetom svih vremena

Neke crtice za Guinnessovu knjigu rekorda: Marty je bio hrvač, plivač, tenisač, golfer, dizač utega, skijaš... i u svakoj od tih disciplina osvajao je pregršt medalja. Nevjerojatno ali istinito, sportom se bavio sve do 2009. godine, kada je postao žrtvom demencije

 

Marty Sheets imao je tek četiri godine kada su liječnici upozorili njegove roditelje da, zbog intelektualnih teškoća, nikada neće naučiti ni obuti cipele.

No, Marty ih je ubrzo demantirao: ne samo da je naučio vezati cipele, već je za života postao možda najtrofejniji paraolimpijac svih vremena. Rođen s Downovim sindromom, Marty je za sebe imao ambiciozne planove koje je, zahvaljujući nevjerojatnoj upornosti i volji, ostvario još u mladalačkoj dobi. Gotovo bajkovito zvuči podatak da je u karijeri osvojio oko 250 medalja u različitim sportskim disciplinama, od skijanja do dizanja utega.

"Bio je nježna osoba. Međutim, jedna osobina ga je izdvajala od ostalih – njegova odlučnost da uspije i pokaže svijetu što sve mogu osobe s Down sinromom", opisao je Martyja njegov otac David.

Marty je ovaj svijet napustio u 62. godini života, posljednje je vrijeme patio od demencije, a za krevet ga je neposredno pred smrt vezala upala pluća.

U sportsku je arenu kročio davne 1968., na Specijalnim olimpijskim igrama u Chicagu, kada je bio jedan od tisuću atletičara s invaliditetom prijavljenih na natjecanje. Premda nije nastupio u svojoj disciplini jer ga je oborila gripa, organizatori su mu ipak uručili zlatnu medalju. Razlog? Marty je pokazao odlučnost i snagu koja je zadivila cijeli paraolimpijski svijet i poslužila kao primjer da invaliditet nije prepreka ako postoji volja za postizanjem cilja.

I evo još nekih crtica za Guinnessovu knjigu rekorda: Marty je bio hrvač, plivač, tenisač, golfer, trkač skijaš... i u svakoj od tih disciplina osvajao je pregršt medalja. Nevjerojatno ali istinito, sportom se bavio sve do 2009. godine, kada je postao žrtvom demencije. U karijeri je stekao i titulu prononsiranog borca za prava osoba s Downom i ostalim oblicima invaliditeta.

"Na prvim Specijalnim olimpijskim igrama svijet je gledao tek na osobe s invaliditetom", rekao je jednom Marty. "Sada nas se doživljava kao atletičare."

Svijet je uistinu izgubio velikog sportaša. I još većeg čovjeka.

M. Kristić

 

Povezane vijesti