KUTAK ZA STRUČNJAKE

Tvrdio sam da je život lijep bez obzira na invaliditet, no tada su se zaredali tegobni događaji

Smrt prijatelja, odlazak žene koju sam obožavao, prekid veze s vjernom prijateljicom i mnogo teških dana koje sam preživio sam...

Kako trajno pomoći nemoćnoj odrasloj ili starijoj osobi?

PITANJE: V.I. (30) Susjeda mi je gospođa od 74 godine koja već mjesecima teško živi uz pomoć nekoliko susjeda i moje obitelji. Svjesni smo to nije trajno rješenje, pa trebamo savjet.

Kako pomoći prijatelju koji postaje slijep i gdje ga uputiti?

PITANJE: N.O. (37) Javljam se iz neznanja i želje da pomognem prijatelju koji gubi vid. Liječnici tvrde da će uskoro potpuno oslijepiti.

U kojim godinama se javlja andropauza i kako ublažiti njezine simptome?

PITANJE: V.E. (42) Tjelesne promjene u mom životu, nevezano uz invaliditet, dolaze mi postupno, javljaju se promjene raspoloženja, ponašanja, često se osjećam jako umorno.

Kakva su prava i dužnosti u braku i što je bračni ugovor?

PITANJE: V.Z. (29) Imam jedno pitanje koje moram postaviti bez obzira na svu ljubav koju osjećam prema partnerici.

Kao osoba s invaliditetom uspjela sam se zaposliti i osamostaliti, no sada mi treba pomoć u kući

Rođena sam s invaliditetom, ali roditelji su jako puno ulagali u moju rehabilitaciju i doista sam se osposobila za samostalan život

Nemoćna sam već nekoliko mjeseci zbog tegoba koje su promijenile moju osobnost

Prirodno mi je u mojim godinama, nevezano za invaliditet, imati simptome koji ukazuju na dolazak menopauze, ali postala sam jako razdražljiva, neuredna i depresivna

Zbog invaliditeta propuštam dobre prilike za vezu

Osjećam se najbolje sama, shvatila sam da ne postoji muškarac koji zna vratiti i dijeliti pažnju, ljubav i sebe kao što ja činim

Koje su ovlasti Centra za posebno skrbništvo?

PITANJE: S.T. (50) Moja sestra, koja i sama ima cijeli niz dijagnoza, skrbnica je brata koji ima intelektualne teškoće. Ona ne dozvoljava ničije uplitanje kada je riječ o bratovim potrebama.

Mogu li pretjerati u nesebičnom pomaganju drugima?

PITANJE: N.O. (40) Našao sam se u začaranom krugu. Na vlastitom primjeru osjetio sam kako je kad ovisiš o drugima. Neko vrijeme bio sam u invalidskim kolicima poslije prometne nesreće.

Kako prevladati šutnju koja uništava vezu?

PITANJE: V.P. (32) U vezi sam tek nekoliko mjeseci. U početku smo bili nerazdvojni, pronalazili načine i svaki slobodan trenutak provodili zajedno.

Kako naučiti kuhati jednostavna i zdrava jela?

PITANJE: N.P. (34) Već neko vrijeme razmišljam kako smanjiti troškove života. Nedavno sam morala otići u invalidsku mirovinu i od tada nemam mogućnosti koje sam imala s ranijim primanjima.

Moja supruga s invaliditetom, pomalo bahata i agresivna, našu djecu odgaja uz psovke i svađe

Moja supruga rijetko izlazi zbog frustriranosti izazvane reakcijama pojedinaca na njezin invaliditet