Višnja Fortuna: Projekt ReStart kao podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada

"Ovaj projekt ubrzat će rješavanje kompleksne problematike beskućništva na području Hrvatske", kazala je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Višnja Fortuna

U sklopu projekta ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada, na konferenciji pod nazivom "Slika podrške beskućnicima u Hrvatskoj", predstavljeno je prvo sveobuhvatno istraživanje u kojemu je sudjelovalo oko 70 posto prijavljenih beskućnika, te je istaknuto kako je već 18 korisnika kroz projekt dobilo dodatno obrazovanje, a od kojih se jedan dio i zaposlio.

Projekt je započeo u srpnju 2015., a financira ga Europski socijalni fond s više od 1,6 milijuna kuna od čega je gotovo 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a sa 108 tisuća kuna Grad Zagreb sufinancira projekt, istaknuto je na konferenciji u srijedu u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca.

"Cilj nam je informiranja javnosti o dosadašnjim aktivnostima, mapiranju pružatelja usluga beskućnicima, kvantitativnom i kvalitativnom istraživanju ograničenja i potreba beskućnika te o uzrocima beskućništva na području Hrvatske. Provodi se radi prilagodbe socijalnih usluga i njihovog zapošljavanja te integracije na tržištu rada, što bi pospiješilo rješavanje kompleksne problematike beskućništva na području Hrvatske", kazala je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Kazala je da su dio novca, oko polovice, već utrošili u projekt za koji je bila potrebna opsežna priprema. U projekt je uključeno oko 100 osoba od kojih je 60 išlo na individalnu savjetovanje, i 18 dobilo diplome. No istaknula je da cilj nije samo njihovo upošljavanje nego njihovo osnaživanje u svakom smislu. Dodaje kako ne može govoriti o broju beskućnika u Zagrebu nego sdamo o njihovom broju u smještajnim kapacitetima, koji je promjenjiv.

Projektom se razvijaju kapaciteti za pružanje podrške zapošljavanju, uspostavljaju socijalne usluge za ulazak na tržište rada i samozapošljavanje te umanjuju pravno-administrativne barijere.

Beskućnike se uključuje u formalne i neformalne oblike obrazovanja, za što će dobiti uvjerenja i diplome u svrhu podržavanja reintegracije beskućnika na tržište rada. Obuhvaća individualnu podršku savjetnika, grupnu podršku u radu s ostalim beskućnicima te radionice razvoja vještina i kompetencija radi podizanja konkurentnosti na tržištu rada.

Projektom se želi definirati model podrške beskućnicima, i u skladu s tim ukloniti, ponajviše, administrativne zapreke koje otežavaju njihovo zapošljavanje, umanjiti negativnu percepciju okoline prema njima i istražiti što im je najpotrebnije.

Istraživanje je provedeno u 14 prihvatilišta, dva dnevna boravka i nekoliko skloništa za beskućnike, a u njemu je sudjelovalo 266 osoba.

Pokazalo je da je oko 80 posto beskućnika muškaraca i oko 20 posto žena, a koje borave većinom u Zagrebu. Njihova ukupna dob je između 40 i  60 godina, što pokazuje da su još uvijek radno sposobni, i kako kažu, spremni na rad. Više od 60 posto ih ima srednje obrazovanje, a 25 posto osnovno. Samo ih 10 posto nema radnog iskustva, a prosječno ga imaju oko 14 godina. Oko 50 posto beskućnika ima djecu, koja su većinom punoljetna, pokazalo je istraživanje.

Istraženo je kojim su smještajem beskućnici najviše i najmanje zadovoljni, kojim tretmanom, hranom i slično.

Hina

 

Povezane vijesti