Djevojka s invaliditetom koja teško sklapa prijateljstva i mašta o ljubavnoj vezi

PITANJE: P. V. (24) Imam rijetku bolest koja me odvajala od mnogih događaja koje su moje vršnjakinje prolazile. Zato sam teško sklapala prijateljstva, a ljubavnu vezu nisam nikada ni imala.

 

Već neko vrijeme osjećam da mi jedan prijatelj znači puno više nego mislim da je prirodno i maštam da ostvarimo ljubavnu vezu. Vesela sam osoba, ali s njim sramežljiva i bojim se otvoreno razgovarati i pokazati se kakva sam zaista. Ne znam kako da zadobijem njegovu ljubav i trebam li mu priznati svoje osjećaje? Koji je vaš savjet? Ostati prijatelji i čekati da on možda zavoli mene ili priznati zaljubljenost?

ODGOVOR: Teško je svoje osjećaje ostaviti po strani u nastojanju da mu budete samo prijateljica. Imajte na umu kako ovaj tip prijateljstva sigurno neće moći funkcionirati na dulje vrijeme, pogotovo zbog toga jer vi očito gajite dublje osjećaje prema njemu.

Morate naučiti odagnati sramežljivost pred osobom koja vam se sviđa, ojačati samopouzdanje, te naučiti kako biti otvoreni tj. izložiti se. Dok mu pokušavate biti prijateljica, upamtite kako morate pronaći ono što vas veže; zajedničke interese. Imate li nešto zajedničko? Dobro promislite što vam je zajedničko oboma, te poradite na tome! Tako ćete osnažiti vaše prijateljstvo i postati najbolji prijatelji.

Vaš prijatelj vam mora vjerovati, stoga poradite na tome da zadobijete njegovo puno povjerenje. Jedna od najvažnijih lekcija koju ćete morati naučiti u ovom procesu jest da budete ono što jeste. Nema smisla glumiti i pretvarati se, jer istina je kako u konačnici ipak želite da vas zavoli onakvu kakva jeste. Stoga, ako želite da bude uz vas u dobru i zlu, znajte da biti njegova prijateljica znači biti iskrena, ali i biti ono što jeste kako bi ta iskrenost bila potpuna. Dok usavršavate tehniku kako mu biti najbolja prijateljica, pobrinite se da se u međuvremenu zanimate za njegov život. To ujedno znači i da ćete morati malo dublje istražiti i pronaći ono što on zaista voli. Ne morate baš biti uključene u svaku stvar koju radi, ali dobro je znati što on voli i koji su njegovi interesi. Budite strpljivi i ne žurite. Upamtite to da ipak morate biti sigurni kako odgovarate jedno drugomu i kako mu se sviđate više od obične prijateljice da bi otišli korak dalje. Osjetite li da je pravi trenutak priznajte da vam se sviđa i prema njemu gajite dublje osjećaje. No, nemojte srljati jer vas to može dovesti do povrijeđenih osjećaja. Prije no što otvorite svoje srce razmislite o riziku i jeste li samo trenutno razvili dublje osjećaje te možete li podnijeti da izgubite ovu osobu kao prijatelja, jer teško će biti vratiti prijateljstvo.

In Portal