Nesretna sam u vezi s ovisnikom o kocki, ali se zbog invaliditeta bojim ostati sama

PITANJE: P. A. (27) Nakon što mi je umrla majka smjestili su me u udomiteljsku obitelj. To je zbog mog invaliditeta bilo najbolje i jedino rješenje, jer me nitko iz šire i dalje obitelji nije htio primiti u svoj dom.

 

Kasnije sam naslijedila bakinu kuću i sada živim u njoj s dečkom koji kaže da ne može živjeti bez mene. Volim biti s njim, ali nisam sretna. Mislim da me on uopće ne voli, zapravo on cijele dane provodi u sportskim kladionicama. Mislim da bi bilo najbolje prekinuti ovu vezu i pokušati s drugim dečkom koji mi često šalje poruke i kaže da mu se sviđam. Ne mogu ni zamisliti da opet budem sama, bez partnera. Ne znam je li mi gore kad me kritiziraju zbog toga kako živim ili kad me hvale što uopće živim donekle samostalno nakon svega što sam preživjela. Mislite li da sam jaka ili slaba osoba kad samo želim imati partnera koji će me usrećiti?

ODGOVOR: Vi ste kao i veliki broj žena teška ovisnica o vezama. Cijeli vaš život kao da počiva na tome kako da pronađete partnera koji će izbrisati sve vaše probleme samo time što ćete biti u vezi. Žene ovisnice o vezi karakterizira vrlo nisko mišljenje o sebi, zanemarivanje svojih osjećaja i neodoljiva želja da ugode drugima.

Kod vas se preosjetljivost na kritike i teško primanje komplimenata manifestira upravo iz osjećaja manje vrijednosti, nevoljenosti i beskorisnosti. Žene koje pate od takve ovisnosti iz silne potrebe i želje da budu voljene pristaju na seksualni odnos u kojem ne primaju ljubav. Upravo to što ste svjesno ušli u vezu s muškarcem koji je ovisnik o kocki i znate da vas ne voli, samo je dokaz vaše vjere da ćete pomaganjem steći samopouzdanje i ljubav prema sebi.

Kada vam partner kaže da ne može živjeti bez vas, to nije prava istina. Takve izjave opisuju parazitski odnos, jer treba li vaš partner drugu osobu da bi preživio tada je on parazit, a ne individua. Ljubav je slobodni čin izbora, odnosno dvoje ljudi se voli jedino onda kad su sposobni živjeti bez druge osobe, ali su izabrali da s njom žive.
Prava, zrela  ljubav je moguća jedino ako ste zadovoljna sobom. Prestanite tražiti od drugog da vas usreći. Uspješne veze i brakove čine pojedinci koji su zadovoljni sobom pa međusobno dijele sreću, a ne očekuju da pokraj sebe imaju nekog tko će ih neprestano ispunjavati.

In Portal