Zbog invaliditeta sve teže podnosim promjenu vremena, postao sam mrgud, anskiozan i nesretan

PITANJE: L. K. (50) Svake godine u ovo vrijeme, nakon zimske tromosti i neraspoloženja izazvanog rijetkim izlascima iz kuće i manjkom sunca, osjećam se umorno i loše. Često sam tjeskoban, a sreću ne osjetim 'ni na kapaljku'.

 

Pretpostavljam da je razlog tome moje zdravstveno stanje, naime invaliditet koji sam stekao nakon prometne nesreće. Molio bih ako mi možete savjetovati neki prirodan način kojim mogu poboljšati svoje raspoloženje i otjerati nemir koji me izjeda. Jesam meteoropat, no ne znam znači li to da moram biti i mrgud?

ODGOVOR: Tokom zimskog perioda ljudski organizam je podložan nakupljanju toksina, metabolizam se usporava i kao posljedica se javljaju umor, neraspoloženje, manjak energije. S proljećem i prvim sunčanim danima često se osjećamo pospano i razdražljivo. Svakodnevni ubrzani tempo života, brza hrana, zagađenosti, stresu, i sve ono što prati jedan 'moderan život' dodatno utječe na slabljenje tijela i psihe. Metereopatija kod brojnih osoba izaziva sa svakom projmenom vremenskih prilika glavobolju, nesanicu, promjene raspoloženja, bolove u zglobovima, povišen krvni tlak, depresiju ili pogoršanje kroničnih bolesti.

Za ublažavanje i svladavanje umora uz zdravu ishranu i umjerenu fizičku aktivnost, možete uvesti i neku od holističkih metoda i na taj način poboljšati vitalnost. Jedna od holističkih metoda koja je sve prisutnija je floriterapija. Floriterapija je blag, prirodan proces koja ima cilj obnoviti harmoniju tijela i psihe pacijenta. Predpostavlja se da u svakom živom biću, pa i onom bolesnom, postoji energija koja je potrebna i dovoljna za potpuno ozdravljenje. Treba je samo deblokirati tako da može djelovati iznutra. Floriterapija je toliko blag i prirodan način liječenja da se moze efikasno koristiti u svakom uzrastu kao i u najosetljivojim slučajevima, kod novorodjenčadi i starije djece ili u najosjetljivijim životnim periodima kao što su trudnoća i porod, bez opasnosti od neželjenih efekata. Cilj terapije je uspostavljanje harmonije psihe i tijela, a djeluje na mentalnom, fizičkom i duhovnom nivou. U samoj terapiji se koriste cvjetne esencije kojima se utječe na probleme, fizičke ili mentalne prirode, koji su uzročnici neuravnoteženosti čime se aktivira imunosni sistem i vraća vitalnost i energičnost organizmu. Floriterapija je jednostavna i lako primjenljiva metoda, koriste se kombinacije cvetnih esencija najčešće u obliku kapi. Iako cvijeće djeluje nježno, ono nam pomaže da na svaki životni problem gledamo sa pozitivne strane, da prepoznamo prave emocije i osposobimo vlastiti potencijal za izlječenje. Cvjetne esencije bismo mogli shvatiti kao katalizatore saznanja. Ne postoji izlječenje bez osobnog mira i osjećaja unutrašnje radosti.

In Portal

 

Povezane vijesti