Kako se nositi s teškom bolešću djeteta?

PITANJE: V. E. (35) Kao prijateljica obitelji čijem je djetetu s teškoćama u razvoju nedavno dijagnosticirana veoma ozbiljna bolest, osjećam potrebu da djelujem, no ne znam smijem li se miješati.

 

Oni ne govore puno, a vidim da se povlače od svih nas koji smo im bili bliski. Pokušala sam razgovarati s roditeljima dječaka, iako mislim da su još u šoku pa stoga i odbijaju razgovor. Postoji li način da im pomognem i ima li smisla savjetovati im da i svome djetetu objasne što mu se događa?

ODGOVOR: Bolest djeteta, posebno kada je riječ o teškim bolestima, za roditelje je izuzetno bolno iskustvo. Dijete je tada u centru i direktno izloženo patnji. U procesu liječenja i oporavka djeteta uz majku i oca uključena je cijela obitelj i svatko ponaosob doživljava suočavanje sa bolnim stanjima koja ih sve mijenja na najintimnijem i najdubljem nivou. Traumatska iskustva uzrokuju poremećaje u odnosima onih koje zadese, no često mogu probuditi izuzetnu snagu, nove izvore energije, nade, snažne emocije i povezivanje s novim ljudima koje bolest dovodi u život. Riječ je o dragocjenim odnosima kako za oboljelo dijete, tako i cijelu obitelj.

Bolest djeteta je žestok napad na roditeljstvo, na osjećaj smisla postojanja, na dotadašnji osjećaj svemoći u brizi oko djeteta koja je slijedom potrebe prebačena na liječnike. Uz strah roditelja od posljedica bolesti, vremena koje slijedi i budućnosti cijele obitelji postavlja se i veoma težak zadatak. Oni moraju podnijeti vlastitu bol, nemir i zbunjenost, ali istodobno držati svoje osjećaje pod kontrolom dok pomažu djetetu da izdrži i prevlada neugodno i bolno iskustvo bolesti.

Sposobnost djeteta da razumije uzrok bolesti ovisi o njegovom uzrastu. Malo dijete primjećuje da se događa nešto važno, osjeća se umorno i drugačije no prije bolesti, a registrira i promjene u ponašanju roditelja. Uzrast od 6-7 godina je prelazan period tokom kojega se opažanja bolesti značajno mijenjaju. Kada se dijete boji ili trpi bol tražit će objašnjenje što mu se događa. Ne treba ga obmanjivati, već mu polako, smireno i u skladu s mogućnostima njegova prihvaćanja i razumijevanja bolesti objasnite njegovo stanje. Svakako mu je potrebno približiti važnost i ulogu medicinskog osoblja čijom se pozitivnom slikom može odagnati pojačani strah ukoliko se javi potreba za bolničkim liječenjem.

Ako su informacije koje treba pružati djetetu složenije, dakle u slučaju kroničnih i teških bolesti, roditelji mogu potražiti pomoć i podršku medicinskog osoblja i psihologa.

In Portal