Imam dobro plaćen posao no život mi zagorčava kolega s invaliditetom, neopisivo podla osoba

PITANJE: L. N. Radim posao koji volim i mislim da ga odrađujem veoma kvalitetno. Plaća je također dobra i jedino što mi zagorčava život u tvrtki je kolega s tjelesnim invaliditetom koji bez povoda širi mržnju i laži u uredu.

 

Svi smo ga prihvatili kao člana tima, pokušali ostvariti poslovan, pa i prijateljski odnos, ali on je neopisivo podla osoba. Nisam uvijek ja tema njegovih podmetanja i kleveta, no ti postupci djeluju na mene i sve kolege. Pokušala sam razgovarati s nadređenima, no zaposlen je kao osoba s invaliditetom koja je imala prednost pri zapošljavanju. Uopće me ne smiruju šefove riječi: "Ma pusti ga, ti si pametnija. Pa znaš da je on psihopata i zašto se uopće obazirati što radi i govori." 

Istina je da, iako je psihopata, on uredno obavlja svoj dio posla. Ne znam što poduzeti i razmišljam o traženju novog radnog mjesta, a znate da to nije jednostavno. Možete li mi savjetovati kako se postaviti u ovoj situaciji?

ODGOVOR: Razne psihopatske ličnosti mogu vrlo uspješno obavljati svoj dio posla. Psihopati imaju neke zajedničke osobine; najčešće su to osobe bez savjesti, upitnog morala, emocije su im na dnu dna, a  s obzirom na to da psihopati nemaju krug prijatelja, za neke je posao i radno okruženje jedino što ih održava na životu.
Donekle će vam pomoći ako sami sebi kažete da na radnome mjestu imate psihopata tj. ozbiljno poremećenu osobu koja pati od teške i neizlječive bolesti. Na taj način umanjit ćete vlastiti osjećaj krivnje ili ljutnju na sebe jer se niste znali postaviti, obraniti, odgovoriti i zauzeti za sebe u nekoj situaciji. Psihopat je uvijek korak ispred i borba s njim nije moguća, pogotovo ako je na visokom položaju ili ga netko iz vrha štiti.
Zbog nedostatka emocija njima je potpuno svejedno da li ste ljuti, tužni, veseli, jer oni ni nisu u stanju suosjećati s vama. Od njih se ne može očekivati ništa dobrog, pa je potrebno što prije poduzeti mjeru zaštite. Najbolji alat u borbi protiv njih je okretanje njihovog oružja prema njima samima. To najčešće odradi i samo vrijeme, no ako to potraje vi možete do tada izgubiti živce i potražiti drugo radno mjesto. Najvažnije je u sukobu sa psihopatom sačuvati zdrav razum, a za to je potrebno potpuno razumijevanje tog teškog mentalnog poremećaja. Prvobitno trebate povući granicu, presjeći sve veze i držat ih na distanci, a u krajnjem slučaju možemo poduzeti i direktan kontakt - oči u oči. To je njima vrlo sklisko područje gdje su najtanji i najslabiji, jer se može primjetiti da najčešće ne ulaze u direktne i fizičke sukobe, već djeluju na našu psihu iza leđa. Odlučite li se za takav korak "oči u oči" potrebna je mirnoća, znanje, domišljatost i snaga, jer svako nasilno reagiranje može završiti kontraproduktivno, tj. tako daleko da poremećeni može razmišljati o prijetnjama ili čak fizičkoj likvidaciji vas kao "napadača", a to je moguće nakon jačeg psihičkog opterećenja, kada stvar može eskalirati u vrlo ozbiljnom smjeru, pogotovo ako izgube samokontrolu.

Općenito neravnoteža između emocija i intelekta psihopatima nije omogućila uravnotežen razvoj istih, stoga je ovdje intelekt jedino na čemu mogu raditi i sa čim raspolažu. Zato takvi likovi mogu biti vrlo inteligentni, no još uvijek ne toliko da bi im kvocijent inteligencije bio na zavidnoj razini. Njihova besvjesna i nemoralna priroda laktarenja, spletkarenja i uništavanja drugih, ih najčešće može dovesti do visokih društvenih i političkih pozicija, a ne njihove prave sposobnosti! Kod njih je prisutan veliki strah od gubitka vlastitog ega, kojeg nikad nisu niti mogli ispravno izgraditi, a niti ga ne posjeduju. I zato se hrane tuđim emocijama, strahovima, uspjesima i neuspjesima, uporno nastojeći sami sebi pokazati i dokazati kako ipak postoje, koliko su jaki, najjači, najuspješniji.

Najsigurnija metoda jest držati problematičnog kolegu na distanci i ne dozvoliti mu nijednu vrstu približavanja. Izbjegavajte biti nasamo s njim, a šefu skrenite pozornost na to da psihički nestabilne osobe mogu lako postati nasilne, što bi tvrtki donijelo kaznene i pravne probleme. Možda ga razmišljanje o posljedicama nagna na to da ipak poduzme neke korake.

In Portal