Meni bliska osoba iznenada je stekla invaliditet, a ja se gušim u osjećaju krivnje jer ne znam kako joj pomoći

PITANJE: V. T. (39) Svjesna sam da ja tražim savjet, a bolesna je moja sestra. To me psihički uništava, osjećam krivnju zašto ona trpi posljedice invaliditeta, a ne ja.

 

Živim sama, nemam obitelj osim nje koja je udana i majka. Ona mora živjeti, a invaliditet je mijenja. Ponekad je žena koju ne prepoznajem, jer je invaliditet stekla iznenada, prije par godina u prometnoj nesreći. Miješa mi se briga i ljutnja zbog nekih njezinih postupaka, ali kad bolje razmislim za to i nemam razloga. Imam problema i na poslu, jer misli su mi uvijek uz nju i postavljam si bezbroj pitanja. Što da poduzmem? Molim vas savjet.

ODGOVOR: Obitelj treba shvatiti da žena mora biti posvećena svome liječenju jer prolazi dugotrajne medicinske postupke s brojnim i teškim nuspojavama. Njezine druge uloge (supruge, djevojke, majke, kćerke, zaposlenice...) bit će manje ili više promijenjene i važno je da to obitelj i prijatelji prihvate. Osobito partner. Ne treba se ustezati ili sramiti potražiti savjet i naučiti kako biti kvalitetna podrška. Na razvoj situacije utječe kvaliteta liječenja, optimizam, mentalna snaga, ali i zadovoljstvo u partnerskoj vezi. Bliskost s partnerom, prijateljem, majkom ili sestrom ključna je za svaku bolesnu ženu.

Od silnog truda i brige oko sestre ne uvažavate više svoje potrebe i ne brinete se za svoju dobrobit. Strah za njezinu budućnost je prirodan kao i misli koje su uvijek uz nju, no prihvatite da na budućnost ne možete utjecati. Osjećate se nemoćno i imate dojam da se vaš trud ne priznaje dovoljno. Ne zaboravite da ćete biti najbolja podrška i pomoć ako ste vi dobro. Normalno je da je ne možete stalno podržavati i uvijek reagirati primjereno. I vi imate dobre i loše dane. Umjesto da sami sebe mučite s osjećajem krivnje, osvijestite zašto se tako osjećate i krenite u potragu za načinom kako da se ubuduće osjećate bolje i snažnije. Često nam se bolest čini strašnija ako o njoj ništa ne znamo i u mašti stvorimo strašniju sliku nego što je ona u stvarnosti. Stoga je vrlo važno informirati se o svim načinima liječenja i da zajedno s liječnicima i oboljelim članom obitelji odaberete najbolji način liječenja za oboljelog. Potražite udruge koje su specijalizirane na pomoć obiteljima sa oboljelim članovima. Što više znate o bolesti i o tome kroz što prolazi bolesnik, to bolje ćete znati kako da se ponašate prema sestri.

Važno je osvijestiti da vi niste odgovorni za njezinu bolest. Vi joj možete biti jedino podrška. Možete je ohrabriti i s njom u suradnji s liječnikom dogovoriti tijek liječenja i konkretne korake za put prema ozdravljenju. 

In Portal

 

Povezane vijesti