Zaboli me kada mi takozvani prijatelji govore da sam uspješna zahvaljujući invaliditetu

PITANJE: A. V. (33) Zato što imam rijetku vrstu invaliditeta većina ljudi misli da bih trebala biti nevidljiva i zahvalna što me uopće žele u društvu. Često čujem da me opisuju kao sebičnu i egoističnu, iako ja ne volim samo sebe, ali ne dozvoljavam da me drugi koriste.

 

Usprkos bolesti ispunjavam svoje ciljeve, no uz mnogo truda, pa me i zaboli kada mi takozvani prijatelji govore da sam uspješna zahvaljujući invaliditetu. Kritiziraju me i zato što izbjegavam druženja s ljudima iz udruge koje su depresivne i neprestano pričaju o bolesti. Mislite li da sam ja egoistična i trebam li se mijenjati?

ODGOVOR: Zdrave i nezdravo sebične osobe razlikuje empatija. Sebičnost je nešto što se u društvu u kojem živimo gotovo uvijek smatra lošom osobinom. Osobe kojima uspijeva sve što zamisle i vole sebe izazivaju pažnju okoline te ih često opisujemo kao sebične i egoistične. One izgledaju sigurne u sebe, rade samo ono što je u njihovoj moći, pa izgleda da sve postižu bez velikog napora i briga. Prati ih uspjeh, ali i nerazumijevanje sredine u kojoj se kreću. Razlog je što samouvjerene osobe izazivaju istovremeno strah i ljubomoru.

Osobe nesigurne u sebe povučene su, neraspoložene i nedostaje im zdrav egoizam koji je veoma važan za život. Nasuprot tome, postoji i takva vrsta egoizma kad je osoba okrenuta samoj sebi, a ostale bezobzirno iskorištava. Kad netko manipulira drugima da bi postigao prednost nad njima, psiholozi govore o bolesnom egoizmu.

 Danas je općeprihvaćeno značenje da je egoizam ljubav prema sebi samom. No, moramo voljeti sebe da bismo mogli voljeti druge. Tako gledano, zdrav egoizam nije nešto loše. On nam samo pomaže da zahtjeve okolini postavljamo tako da budu zadovoljene naše osobne želje i potrebe.

In Portal