Zavolio sam djevojku s intelektualnim teškoćama koja ne pripada današnjem svijetu i društvu

PITANJE: V. H. (32) Upoznao sam i zavolio djevojku koja jednostavno ne pripada ovom današnjem svijetu i društvu. Veoma je usamljena i odbačena od sredine u kojoj živi i radi.

 

Pokušavam joj pomoći, ali ne znam kako. Ne mogu ni sam shvatiti je li ona osoba s intelektualnim teškoćama koje ne želi priznati ili normalna samo drugačijih pogleda na život. Molim vas savjet. Što uopće danas znači biti normalan i kako da joj pomognem?

ODGOVOR: Nema jedne prihvaćene definicije normalnosti. Ako kažemo da je normalno ono što je u skladu sa društvenim normama tada imamo problem jer bi se ta definicija mijenjala s obzirom na vrijeme, mjesto, kulturu u kojoj se nalazimo. S druge strane, ako tvrdimo da je normalno ponašanje ono koje je tipično za većinu ljudi opet upadamo u problem, jer ponašanje većine se razlikuje od kulture do kulture.

Rješenje ove problematike se nalazi u tome da se psihološki normalno ponašanje može definirati samo u odnosu na psihološki poremećaj. Veoma je važno psihološko zdravlje ili psihološki poremećaj ne tumačiti isključivo kao ima ili nema poremećaja, već razlikovati njegov stupanj. Naime, blaga depresija nije isto što i umjerena ili teška depresija.

Veoma je teška stigma koja prati osobe s intelektualnim teškoćama koje društvo ne prihvaća opisujući ih kao "čudne", "nenormalne", "opasne" i time predstavljaju prijetnju tzv. normalnim. Iz tih razloga osoba koja ima intelektualnih teškoća teško priznaje svoje probleme kako ne bi bila odbačena i osuđena na izolaciju. Za smanjenje stigme u društvu potrebne su edukacije i vrijeme, a vi kao pojedinac koji želi pomoći osobi koja ima psihološki problem možete je potaknuti na traženje stručne podrške.

In Portal

 

Povezane vijesti