Majka sam djeteta s teškoćama u razvoju i ne znam kako se nositi sa strahovima

PITANJE: N. K. (30) Majka sam dječaka s razvojnim poremećajima. On mi je prvo i jedino dijete, a s njegovim rođenjem porasli su strahovi od svega s kojima sam se borila cijeli život. 

 

I sama imam invaliditet, krećem se u kolicima, ali to mi ne predtsavlja veliki problem. Znam da moram prevladati svoje strahove, biti jaka zbog obitelji, ali ne znam kako? Često sam svjesna da svojim strahovima zagorčavam život svima oko sebe. Molim vas savjet kako se osloboditi strha?

ODGOVOR: Ne postoji osoba koja se nikada nije suočila sa strahom. Strah je emocija koja nastaje kad nam se u većini slučajeva nešto što je u potpunosti nestvarno čini stvarnim. Strah izaziva brojne simptome koji nam onemogućavaju normalan život, a mi moramo naučiti kako se prema njemu odnositi. Strah je emocija koja nas izbacuje iz naše zone komfornosti. Upravo iz tog razloga nam strah stvara toliko jaku nelagodu dok ga iskušavamo. Da bismo se mogli adekvatno suočiti sa strahom, bitno je da saznamo zašto nam se određeni strah pojavljuje. Kada znamo uzrok svojih strahova, tada umanjujemo njihovu vrijednost i slabimo ih.
U većini slučajeva sve emocije koje iskušavamo imaju psihološku osnovu, pa tako i strah. Istraživanja iz područja razvojne psihologije pokazala su da su čovjeku urođene samo dvije reakcije straha: strah od jakog zvuka i strah od iznenadnog gubitka podloge. Svi ostali strahovi nastaju kroz iskustvo kontakta s vanjskim svijetom, kroz iskustvo odrastanja.

Moramo osvijestiti strah u nama. Ne osvijestimo li što nam strah čini, živjet ćemo u patnji i nezadovoljstvu, ne ćemo imati hrabrosti usuditi se poduzeti nešto konstruktivno za sebe. Koliko je strah jači, toliko smo više njegovi zarobljenici.  Ljubav je ta koja oslobađa od  straha.

In Portal