Teško se nosim s gubitkom supruga

PITANJE: V. D. (42) Udala sam se veoma mlada i bez obzira na invaliditet moj suprug me uvijek doživljavao prvenstveno kao jednakovrijednu partnericu.

 

Nakon kratke bolesti on je izgubio bitku i ostala sam sama. Tuga, bijes, nemoć, nevjerica traju i ne znam kada će stati. Imam prijatelje, ali ipak se osjećam usamljeno i nedostaje mi netko s kim mogu djeliti sitne događaje koji čine život. Prerano je za upoznavanje novog partnera, što mi predlažu brojne osobe iz okoline, a pitam se kako se upustiti u novu vezu nakon tako ispunjenog i skladnog braka koji sam imala sa suprugom.

ODGOVOR: Čak i kada ju očekujete, smrt partnera je preteška. Tuga koja slijedi nakon gubitka partnera donosi psihičku i emocionalnu bol i ne postoji čarobni štapić za njihovu eliminaciju. Ne postoji niti vremensko ograničenje za trajanje osjećaja tuge. Ponekad ćete se osjećati kao da ste napravili dva koraka naprijed, pa tri koraka unazad. Novi život koji treba izgraditi, čini se kao najveći izazov ikada. No ipak, jednoga dana želja za životom će se pojaviti, a s njom će doći i potreba za novim partnerom. Provedeno istraživanje dokazalo je da usamljenost nije samo emocionalno stanje svijesti, već potiče brojne genetske promjene koje mogu rezultirati razvojem brojnih bolesti, ali i preuranjenom smrću.

Trenutna je situacija je veoma teška, no dr. Pepper Schwartz, američka sociologinja i seksologinja sastavila listu naputaka koji bi vam trebali pomoći.

Odbacite krivnju. Vaš pokojni partner bi najvjerojatnije volio da nastavite sretno živjeti. Zato odbacite pomisao da ga (ili da ju) izdajete. Cijenite svoju staru vezu ili brak, ali nemojte sabotirati izglede da izgradite novi odnos. A ako vaš osjećaj krivice opstaje, potražite savjet stručnjaka.

Ispričajte svoju priču, ali oprezno. Osim što ste udovica ili udovac, vi ste osoba koja ima svoje stavove, hobije, postignuća, društvene vrijednosti, političke preferencije i samo svoj, jedinstven, pogled na svijet. Dok razmišljate kako se iskreno predstaviti, pažljivo odaberite koje ćete od tih atributa predstaviti odmah, a koje ćete zadržati dok ne steknete neko međusobno povjerenje. Posebno je važno da ne pretjerujete s pričama o svojem bivšem životu, jer to može osobu koja ulazi u vaš život natjerati da se osjeća izostavljeno.

Definirajte svoje želje. Uzmite si dovoljno vremena kako biste razmislili kakvu vezu želite. Najvjerojatnije želite "klonirati" staru ljubav, ali teško da ćete pronaći repliku bivšeg partnera. Napose, osoba koju ste sreli prije nekoliko desetljeća, mijenjala se, a mijenjali ste se i vi.

Sada ste na drugoj razini, a vaš horizont izgleda drugačije. Možda želite proputovati svijet i pronaći nekoga tko dijeli tu čežnju. Ili ste, zbog bivšeg partnera, živjeli bez kućnih ljubimaca pa je vrijeme da pronađete nekoga tko voli pse i mačke.

 Obnovite se. Ako ste postali opušteni u pogledu tjelesne težine, garderobe ili osobnog održavanja, vrijeme je da se vratite u igru. Posjetite salon za uljepšavanje i posavjetujte se kako uhvatiti korak s trendovima. Ili jednostavno pitajte brutalno iskrenog prijatelja ili prijateljicu što bi u vašem izgledu trebalo poboljšati. I koji god da ste sport nekada prakticirali, neka opet postane dijelom vaše dnevne rutine.

Povežite se. Vrijeme je da konačno nekoga i upoznate. Najlakši način je da vas prijatelji povežu s vašim potencijalnim budućim partnerom. Ova metoda štedi vrijeme i zaista nema razloga da vam bude neugodno tražiti tu uslugu. Vjerojatno bi vam prijatelji i sami predložili isto, ali im je neugodno i boje se da bi vas povrijedili. Zato ih ohrabrite da o vama razmišljaju kao o single osobi koja je spremna za novu ljubav.

Ne isključujte ni internet. Portali za traženja partnera imaju bogato članstvo u 50+ sekciji i najčešće je članstvo na njima besplatno. Bezbrojne udovice i udovci su pronašli kvalitetne ljude na njima. Dakako, morate savladati pravila sigurnosti na internetu, a potom i neugodu prilikom prvog nalaženja uživo - ali stvarno nema razloga da ne iskoristite i tu mogućnost kao što ju svakodnevno koriste i znatno mlađe osobe od nas.

In Portal