Zbog invaliditeta i obiteljskog nasilja utjehu sam nalazio u alkoholu, a onda mi se dogodila ljubav

PITANJE: V. T. (40) Pratim ovaj portal i imam potrebu podijeliti svoje iskustvo. Muškarac sam i moje djetinjstvo bilo je ispunjeno nasiljem od strane jednog roditelja, ali i ljubavlju braće koja su me uvijek štitila.

 

Odrastao sam van kuće, zbog školovanja u domu s drugom djecom raznih tjelesnih invaliditeta. Kasnije sam imao problema s alkoholom, pomalo počeo i s drogom, ali sve sam to prebrodio možda zahvaljujući vezi u kojoj primam mnogo ljubavi. Počeo sam S alkoholom kako bih zaboravio stalne bolove, ali danas je ovisnost moja prošlost. Postoji li objašnjenje za moje sadašnje stanje? Bolovi su i dalje prisutni, a nemam potrebu za alkoholom.

ODGOVOR: Istraživanja su pokazala da kemijski spoj u mozgu koji stvara osjećaj mira i bliskosti (oksitocin) koji se oslobađa tijekom 10-20 sekundi dugog zagrljaja može učinkovito ukloniti bolove. Čak samo gledanje fotografije voljene osobe povećava prag izdržljivosti i smanjuje bol do 40 posto u umjerenim slučajevima, a 15 posto u teškim. Naš mozak povezuje sliku našeg partnera s ugodnom distrakcijom koja čini da bol postaje podnošljivija, na isti način na koji djeluje i analgetik.

Znanstvenici su dokazali da seksualna stimulacija, također, blokira bol. To je osobito učinkovito kod kronične boli u leđima, kod simptoma artritisa i grčeva. Istraživanja su pokazala da izražavanje ljubavi snižava broj otkucaja srca na pola. To je čak i učinkovitije u stresnim situacijama, te dugoročno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Opijati, kokain, nikotin, alkohol stvaraju ovisnost zbog toga što mijenjaju nivo dopamina u našem tijelu. Dopamin je hormon koji je odgovoran za iznenadnu navalu zadovoljstva i euforičnih učinaka. Zaljubljenost funkcionira na isti način. Ipak, osim dopamina, također potiče lučenje testosterona i oksitocina, koji čine najbolju kombinaciju u izbjegavanju i borbi protiv ovisnosti. Dok ste zaljubljeni imate život ispunjen zadovoljstvom i zanosom koji su nam svima dobrodošli. Istovremeno, ako se osjećate voljenim dok se borite s ovisnošću, to vam doslovno pomaže da se nosite sa simptomima odvikavanja i smanjuje žudnju.

Istraživanja pokazuju da se ljudi u smislenim odnosima, posebno u braku, osjećaju zdravije i žive zdravijim životnim stilom.

In Portal

 

Povezane vijesti