Kao žena s invaliditetom neopisivo sam sretna što sam konačno nekome važna

PITANJE: A. I. (33) Konačno sam i ja u ljubavnoj vezi, a nitko nije vjerovao da će se to ikada dogoditi.

 

Govorili su mi kako imam prevelike zahtjeve, posebno zbog toga što kao žena s invaliditetom sigurno nemam prilika kao druge pripadnice ljepšeg spola. Isticali su mi kako ne mogu biti majka i da je to dodatan razlog za moju samoću. Roditelji su mi hladni po pitanju iskazivanja ljubavi i neopisiv je osjećaj konačno nekome biti važan. Sada sam dokazala kako i mene netko može voljeti.

Ipak, nisam potpuno zadovoljna. Možda su to godine samoće i previše knjiga u kojima je ljubav savršena. Nezadovoljna sam što moj partner nije baš onakav kako sam ga zamišljala. Počele su nesuglasice, sitne svađe, kratkotrajne šutnje... Želim ostati u vezi koju sam dugo željela, ali ne znam u čemu griješim?

ODGOVOR: Ljubavne su veze danas složenije nego ikad prije. Od partnera se očekuje da zadovolji od potpunog prihvaćanja vas kao osobe, razumijevanja, čestih promjena raspoloženja, podrške u kriznim situacijama, strastvenog seksa, stalne pažnje i nježnosti do toga da mora biti uzoran, vjeran i ostaviti vam dovoljno slobodnog prostora uz osiguranje vaše sveopće sreće. Priznajte sebi koliko je to teško, pa i nemoguće ostvariti. Nužno je prihvatiti vlastite i partnerove loše dane, mane, promijene raspoloženja i krize koje nosi život. Stvarnost sigurno nije partner čiju sliku ste kreirala na osnovu štiva i filmova koje gledate tj. netko tko vam ispunjava potrebe i želje prije no što ih i izgovorite.

Realna očekivanja osnova su obostranog zadovoljavajućeg partnerskog odnosa. Na današnjem nivou razvoja čovjeka i društva potreba za vezanjem samo radi održanja vrste nije više aktualna kao cilj i svrha partnerstva. Smisao zrelih veza je iscjeljenje, zadovoljenje osobnih potreba. Kvalitetne veze potiču uzajamni rast i razvoj, pomažu partnerima da otkriju i slijede vlastiti put ispunjenja kao ljudsko biće, na individualnom i zajedničkom nivou. Veza nudi velike mogućnosti za iscjeljenje emocionalnih rana i trauma iz djetinjstva koje, svjesno ili nesvjesno, obilježavaju naš život.

In Portal