Kada započeti 'zdravi' seksualni život

PITANJE: L. M. (17) Moja prijateljica kao i ja jedva čekamo kada će završiti srednja škola (podatci poznati redakciji, nap. ur.). Ona me prva prihvatila kao potpuno sebi ravnu osobu kada sam došla u novi razred kao jedina djevojčica s invaliditetom.

 

Postale smo bliske, puno vremena provodimo zajedno i zato mi se i otvorila. Iz želje da zadrži dečka upustila se s njim u seksualni odnos. Sada je deprimirana, nesigurna i povukla se iz društva. Ne znam kako joj pomoći? Možda je to normalan proces? Koja je uopće dobna granica za početak seksualnog života?

ODGOVOR: Tvoja se prijateljica iz nesigurnosti nespremna upustila u seksualni odnos. Nije rijetkost kod osoba u pubertetu koje iz velike želje ulaska u tzv. svijet odraslih i odluče na taj veliki korak nakon kojeg često slijedi kajanje.
Kao prijateljica možeš joj pomoći razgovorom i druženjem. Objasni joj kvalitete koje posjeduje i koje nije izgubila ovim činom. Možda je u procesu odrastanja zaboravila na sve lijepo što ima u sebi i tako postala nesigurna. Pokušaj joj objasniti kako je sada potrebno nadići prošlu situaciju i nastaviti se ponašati odgovorno prema sebi i vlastitom tijelu.

Ne postoji dobna granica za koju možemo reći da je dobra za početak seksualnih aktivnosti djevojke ili mladića. Biologija ne ide u prilog preranom stupanju u seksualne odnose. Problem može biti što djevojčice nakon prve menstruacije, najčešće između 11. i 12. godine, sazrijevaju spolno, no ne i psihološki, odnosno emocionalno. Anatomija, mozak i "kemija" nisu usklađeni nekoliko godina po dobivanju menstruacije. Ovaj je proces različit kod svakog i u tome je razlog što se ne mogu postaviti granice za prvo seksualno iskustvo. Naime, neće svi istovremeno doseći tjelesnu, mentalnu i emocionalnu zrelost. Ne treba pristati na seksualne odnose samo da bi udovoljili mladiću, vrlo često takva prva seksualna iskustva kasnije dovode do različitih psiholoških trauma. 

Danas znanje o vlastitoj plodnosti i spolnosti adolescenti stječu najviše iz izvora kao što su televizija, časopisi i usmena predaja, najčešće od svojih vršnjaka i starijih adolescenata. Pravilna edukacija o zaštiti od spolnih bolesti, neželjene trudnoće kao i prvi ginekološki pregled koji bi se trebao učiniti prije stupanja u prvi spolni odnos, može se učiniti samo u ginekološkoj ordinaciji. Odlazak na prvi ginekološki pregled i potom redoviti preventivni ginekološki pregledi potvrđuju ne samo da smo usvojili znanje i razvili pozitivne stavove prema zdravim životnim navikama, već i da se odgovorno spolno ponašamo. Stoga, prije stupanja u seksualne odnose prvo dogovorite posjet ginekološkoj ordinaciji.

In Portal