Naša bračna situacija je veoma specifična jer oboje smo osobe s invaliditetom

PITANJE: K. P. (34) Naša bračna situacija je veoma specifična. Naime, oboje smo osobe s invaliditetom.

 

Do sada smo odlično funkcionirali, imali smo zajednički cilj - dokazati sebi, obitelji, prijateljima i društvu kako možemo biti uspješni kao i svaka potpuno zdrava osoba. No, moj pogled se promijenio. Više mi nije prvenstveno važno imati status uspješne žene, već želim mir obiteljskog doma.

Dio promijene sigurno leži u mom zdravstvenom stanju. Perfekcionista sam i uvijek želim i najmanju sitnicu odraditi savršeno. Nedostaje mi vremena i snage za to, pa stoga želim obitelj staviti na prvo mjesto. Suprug to ne razumije i misli da moramo nastaviti trku za novcem koji mu je veoma bitan kao statusni simbol. Jesam li čudakinja što mi je dosta stalne jurnjave i želim malo uživati u samoći?

ODGOVOR: Uspjeh nije splet slučajnih okolnosti nego odraz uloženog truda, usavršavanja i rada na vlastitim manama i vrlinama. Uspjeh je subjektivan pojam koji za svakoga pojedinca ima različito značenje. Vaša želja za uspjehom na privatnom i poslovnom području bez obzira na invaliditet, mjesto stanovanja i godine potpuno je prirodna. Svi težimo postići određeni uspjeh koji bi nam omogućio lagodan život, financijsku slobodu, dobar automobil i kuću, no nekome je važnija obitelj od posla. To ne znači da ste manje uspješni ili neuspješni. Ne postoji uspješan ili neuspješan čovjek već postoje osobe s određenim potencijalom koji taj isti potencijal koriste kako bi bili uspješni ili ga ne koriste uopće.

Kako bi obavili zadatke koji su najzahtjevniji, savjetujemo vam da ih planirate onda kada ste najsvježiji i najodmorniji. Tijekom dana vam iz opravdanih razloga pada koncentracija i postajete sve umorniji, pa je možda najbolje da najzahtjevnije zadatke obavite prijepodne. Pokušajte ne posvećivati svakoj sitnici sve svoje vrijeme. Procijenite što vam je zaista važno i što zahtjeva svu vašu pažnju, kao i ono što vam nije toliko važno.

Svi imamo određene periode života u potpunosti ispunjene druženjem, zabavom s prijateljima i obitelji do točke u kojoj se osjećamo da jedva možemo sve to pratiti, a ostatak godine smo pomalo izolirani i povremeno čak depresivni. Dužina tih ciklusa može varirati, ali svatko od nas treba periode u kojima se osami i formulira perspektivu budućnosti kakvu želi živjeti. To bi značilo da ste slobodni uzeti vrijeme potrebno da napunite baterije, pregledate i ponovno ocijenite stvari, kako bi se usmjerili na željeni cilj i način života.

In Portal