Kao žena s invaliditetom uživam u sretnoj vezi, a sada želim i bebu

PITANJE: V. O. (34) Udala sam se prije dvije godine i mislila kako sam konačno potpuno sretna. Zbog stalnih zdravstvenih problema i brojnih dijagnoza nisam imala djetinjstvo i odrastanje kao žene bez invaliditeta.

 

Bojala sam se kako nikada neću imati svoju obitelj i tada mi se dogodila ljubav. Istina je da imamo jedno drugo, ali želimo i bebu. Vodimo ljubav čak i kada nemam želju, ali ako imam plodne dane ne želim propustiti tu priliku.

Brine me što često ne doživim orgazam, počela sam piti i antidepresive i težina mi veoma varira. Krenula sam i na vježbanje samo da popravim raspoloženje i prekinem s antidepresivima. Sve misli vrte mi se oko toga hoću li zatrudnjeti ili ne. Ima li istine u tvrdnji jedne prijateljice koja kaže da ne mogu zatrudnjeti ako ne doživim orgazam? Do kada da čekam i nadam se da ću postati mama?

ODGOVOR: Iako neki misle i vjeruju, ne postoji dokaz da žene koje imaju niži libido i teže postižu orgazam imaju problema sa začećem. Također nije neophodno da žena doživi orgazam da bi zatrudnjela. Idealno je da parovi vode ljubav onda kada to žele, a ne onda kad ciklus sugerira najplodniji period. U jednom mjesecu, šanse da se desi trudnoća kod potpuno zdravih parova koji nemaju problem s plodnošću iznose u najboljem slučaju 25 posto. Stalno nastojanje da pronađete pravi trenutak za vođenje ljubavi može dovesti do stresa u seksualnom životu i tako umanjiti šanse za začeće.

Određeni lijekovi, posebno antidepresivi, mogu utjecati na vašu mogućnost da ostanete u drugom stanju. Naime, zbog njih vaše tijelo proizvodi više hormona prolaktina što može utjecati na ovulaciju. Stoga se pri planiranju trudnoće savjetujte s liječnikom koji su lijekovi sigurni te ne mogu utjecati na plodnost. Debljina je veliki problem kada pokušavate zatrudnjeti jer može poremetiti ovulaciju, no i pothranjenost može biti jednako štetna. Značajan gubitak težine ili pretjerano vježbanje može uzrokovati nedostatak ovulacije u ekstremnim slučajevima i tako utjecati na plodnost.

Postoji li problem, on se neće se riješiti sam od sebe. Koliko god pokušavali, a bebe nema suočite se s problemom koji imate i krenite po liječničku pomoć s nadom i vjerom da ćete što prije zagrliti svoju bebu.

In Portal