Jedna sam od malobrojnih sretnica koje imaju stalan posao bez obzira na invaliditet

PITANJE: C. I. (36) Jedna sam od malobrojnih sretnica koje imaju stalan posao bez obzira na invaliditet. No ipak nije sve savršeno.

 

Javljam se iz razloga što većinu slobodnog vremena provodim na računalu ili odmaram gledajući televiziju. Već neko vrijeme događa mi se da vidim iskrice pred očima, bljeskove ili na nekoliko trenutaka vidim slabo ili ništa. Zato mi treba savjet. Trebam li se obratiti optičaru ili oftalmologu?

ODGOVOR: Sukladno sa starenjem pojavljuju se određeni problemi povezani s vidom, koje u većini slučajeva zanemarujemo, što je pogreška. Oči vam se mogu umoriti, a vid zamagliti ako provodite mnogo vremena pred računalom ili gledajući televiziju. Višesatan boravak pred računalom vam neće uzrokovati trajno oštećenje vida, ali može izazvati određene nuspojave. Ako ste ranije imali problem s očima koji niste ispravili/izliječili, korištenjem računala vaše će se oči dodatno naprezati, a vid vam se može zamagliti. Dok ste koncentrirani na rad na računalu ili na gledanje televizije, rjeđe trepćete, te vam se zbog toga mogu sušiti oči, što s vremenom izaziva probleme. Čestice i pjegice koje se pomiču te bljeskovi kako idete s očima su često posljedica promjena u formi gela unutar vašeg oka. Plutajuće čestice normalan su odgovor na umor. Ako vam se ovo često događa, ne ignorirajte problem. Bljeskovi ili plutajuće čestice koje vidite, mogu biti indikacija za ozbiljan očni problem, potrebno je otići k liječniku u trenutku kada: primijetite plutajuće čestice pred očima prvi puta, primijetite da se povećao broj ili veličina plutajućih čestica ili vam se pojave bljeskovi pred očima.

Optometrist je visoko obrazovani specijalist za oči s završenim studijem optometrije, te je specijaliziran za precizne i detaljne preglede vida. Optometrist se obučava najmanje tri godine, kako kroz teoriju tako i kroz praksu, kako bi precizno odredio stupanj refrakcijske pogreške oka, odnosno stupanj kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Velika prednost optometriste leži u činjenici da se kroz svoje školovanje ne usredotočuje na liječenje raznih bolesti oka, već se specijalizira isključivo za vid, odnosno određivanje i korekciju refrakcijskih pogreški oka, te prepisivanje ispravnih naočala za vid ili kontaktnih leća. Optometrist također vrši pregled prednjeg dijela oka, u slučaju prisutnosti neke očne bolesti, upućuje pacijenta oftalmologu.

Oftalmolog je doktor medicine koji se specijalizirao u području brige za oči i vid. Oftalmolozi su obučeni za izvođenje pregleda očiju, dijagnosticiranje i liječenje bolesti, propisivanje lijekova, i izvođenje operacija na očima. Također propisuju naočale ili kontaktne leće. Optičar nije specijalist za oči, već koristi recepte koje su prepisali optometristi ili oftalmolozi kako bi nam precizno izradili naočale za vid, isporučili kontaktne leće, te ostala pomagala za vid.

In Portal