Teško zaboravljam grube i netočne stavove koje partner izgovori u prepirkama

PITANJE: V. Z. (24) Umorna sam od čestih svađa s partnerom koji uvijek igra na kartu svoga invaliditeta. Razlog nikada nije njegov invaliditet, a počela sam u tim sukobima govoriti stvari zbog kojih požalim.

 

Teško zaboravljam grube i netočne stavove koje partner izgovori u prepirkama, a to me čini ogorčenom. Gubim kontrolu, a vjerujem i vjeru u našu vezu. Mislim da su svađe i razlike u mišljenjima normalna pojava u svakoj vezi, a veza može uspjeti samo uz održavanje komunikacije, kompromisa i međusobnog povjerenja. Stoga vas molim za savjet. Leži li problem u meni koja često prva poteže neugodna pitanja? Postoje li idealne veze u kojima ne dolazi do svađa?

ODGOVOR: Žene su u gotovo svim kulturama rječitije od muškaraca. Žena prosječno izgovori u partnerskoj komunikaciji oko 20 000 riječi dnevno, a muškarac oko 7 000. Stoga je prirodno što češće žena potencira eventualni početak konflikta, tj. iznošenje problema u vezi. Najčešće se svađamo s osobama koje volimo, jer nam je stalo do toga kako se druga osoba ponaša, s njom provodimo najviše vremena i ponašanje te osobe izravno utječe i na naš život. Svađa je normalni dio svakog odnosa ali ona ne smije uključivati: vikanje, psovanje, ponižavanje, nazivanje pogrdnim imenima ni bilo kakav oblik fizičkog nasilja.

Znati se svađati s partnerom jednako je važno kako i znati voditi ljubav, jer je i jedno i drugo dio partnerskog odnosa. Svađa uvijek treba ostati u okvirima pristojne komunikacije i nipošto ne prerasti u otvoreni sukob, stoga ostanite usmjereni na temu i ne napadajte tamo gdje je partner najosjetljiviji. Nikada ne smijete zaboraviti da je pravi cilj svađe rješavanje problema, a ne pobjeda bez obzira na korištena sredstva.

Shvatite li kroz razgovor/svađu da ste nešto učinili pogrešno priznajte grešku, a partner će više cijeniti ispriku od upornog branjenja greške.

Naučite razlikovati bitno od nebitnog.  Svaka stvar oko koje imate različite stavove nije smak svijeta. Ne morate se naljutiti i raspravljati baš svaki puta kada nešto nije kako bi vi željeli. Dajte si malo vremena prije nego što započnete svađu i razmislite je li tema vrijedna spomena. Nema ništa loše u tome da jedna osoba prigovori drugoj zbog nekih djela ili stajališta – ako je namjera tih prigovora poboljšanje odnosa.

No ako postanete opsjednuti time da radije otkrivate mane i nedostatke druge osobe, a ne njezine vrijednosti, onda namjera nije poboljšanje odnosa. Nastojite vježbati zaboravljanje i naučite oprostiti. Nemojte biti skladište podataka o greškama i nedostacima partnera, jer to vas čini pesimističnom. Opraštanjem pomažete sebi i odbacujete nakupljenu gorčinu.

In Portal