Tko sve ima pravo na status roditelja njegovatelja

PITANJE: M. M. Poštovani, Moja dijagnoza je Hypoplasiafemoris lat. sin. Q66, te imam utvrđeni 80-postoni invaliditet. Prije dvije godine na zahtjev Centra za socijalnu skrb trebala sam pristupiti komisiji gdje u stručni liječnici trebali utvrditi da li se moje zdravlje poboljšalo, no godinu dana kasnije došlo je rješenje da sam prebačena u niži stupanj, te da mi se ukida pravo na invalidninu – kao razlog tome bilo je navedeno da se moje stanje poboljšalo, ali liječnici pregled nisu napravili.

 

Centar predlaže mojoj majci 500 kuna za tuđu njegu i pomoć kao zamjenu za invalidninu, uz navod da tužba može trajati i godinu dana, te da bolje da uzmemo novce, nego da čekamo i da dobijemo žalbu odbijenu, a uz to ukinuli su mojoj majici status majke njegovateljice, na što smo također uložili žalbu. Nakon žalbe, tražili su dodatne nalaze, gdje je moj liječnik napisao običnim, prostim riječima moju dijagnozu, te naglasio da se moje stanje može samo pogoršati, a ne poboljšati.

Invalidninu su vratili, no žalbu za status majke njegovateljice su odbili – uz naznaku da ja ne koristim nikakvo ortopedsko pomagalo – što je jedna velika laž. Moja dijagnoza govori da je jedan od najvećih problema taj što imam kraću lijevu natkoljenicu, a ako imam kraću lijevu natkoljenicu, kako se onda ja krećem? Čime? Ortoprotezom uz pomoć štake! Ne mogu se sama odjenuti, a pogotovo ne obuti, a ni sam ulazak u kadu ne mogu obaviti sama. Također prva sam godina na fakultetu na koji me treba odvesti, te me nakon predavanja ''pokupiti''. Pravo na žalbu drugostupanjskom tijelu ne možemo poslati, možemo se jedino privatnom tužbom suditi, a kakve to koristi ima u ovoj državi? I koliko novaca će nas to stajati?

Zanima me – zašto, ako su vratili meni invalidninu, nisu vratili i mojoj majci status majke njegovateljice?

ODGOVOR: Uvjeti za ostvarivanje prava na status roditelja njegovatelja znatno su rigorozniji nego uvjeti za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. Za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu uvjet je - utvrđen teški invaliditet.

Status roditelja njegovatelja, priznaje se jednom od roditelja djeteta s teškoćama ili osobe s invaliditetom koji ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

- potpuno  je ovisna o pomoći i njezi  druge osobe jer joj je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koje je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen;

- u potpunosti je nepokretna i uz pomoć ortopedskih pomagala;

- ima više vrsta teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih, osjetilnih) zbog kojih je potpuno ovisna o pomoć i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.

Na rješenje drugostupanjskog tijela moguće je tužbom pokrenuti upravni spor. Tužba treba biti sastavljena u propisanoj formi i istina je da postupci pred upravnim sudom traju nekoliko godina.

Obzirom na potrebne podrške koje opisujete poput pomoć u odijevanju, kupanju, prijevozu, ovakav vid podrške moguće je ostvariti kroz uslugu osobnog asistenta pa vas upućujemo i na takvu mogućnost, da se informirate u udruzi (ako niste član preporučujemo da se učlanite).

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti