Iako sam kvalificiran za posao koji radim, poslodavac mi je ponudio novi ugovor o radu uz manju plaću

PITANJE: M. B. Molim vas da mi pomognete savjetom. Zaposlen sam kod privatnog poslodavca na radnom mjestu brodocjevara, za koje zanimanje imam i kvaliifikaciju, kod njega radim 20 godina.

 

Od svojeg rođenja imam problem s vidom, a uz to već dugi niz godina radim kao poslovođa. No već dvije godine doktorica medicine rada mi nije dala liječničku svjedodžbu za moje radno mjesto, uz obrazloženje da ja za dotično zanimanje nisam sposoban, a da moj poslodavac mora dostaviti novo rješenje s opisom radnog mjesta za koje bi moje zdrastvene sposobnosti odgovarale. Međutim, moj poslodavac to nije napravio do unatrag nekoliko mjeseci nakon što je inspekcija rada utvrdila nepravilnosti. Nakon toga on mi je ponudio novi ugovor o radu, ali uz smanjeni osobni dohodak. Zato me interesira je li to zakonski utemeljeno i imam li pravo na dodatak zbog smanjenja radne sposobnosti te način na koji to pravo mogu ostvariti. Unaprijed zahvalan na odgovoru.

ODGOVOR: Premda ne navodite, pretpostavljamo da Vam je poslodavac ponudio ugovor za radno mjesto koje odgovara vašim sposobnostima, ali pri tome ne biste trebali imati manju plaću.

Ne navodite je li Vaš poslodavac zatražio  rehabilitacijsku procjenu centra za profesionalnu rehabilitaciju koji bi  na temelju Vaše obrade i analize Vašeg radnog mjesta preporučio, ne samo odgovarajuće uvjete rada, već i moguće prilagodbe radnog mjesta.

Važno je napomenuti da, ako imate utvrđen invaliditet u odnosu na rad, poslodavac za Vas može ostvariti značajne poticaje.

U svakom slučaju, smatramo u Vašem slučaju važnim kontaktirati nadležni centar za profesionalnu rehabilitaciju radi preciznijeg informiranja.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom