Kao žena s invaliditetom patim i od inkontinencije

PITANJE: V. T. (32) Posljedica invaliditeta koji još ne mogu prihvatiti je inkontinencija. Prisiljena sam koristiti pelene, a to izaziva novi problem.

Koža mi se povremeno jako zacrveni, a rijetko se pojave i prištići. Ne znam što mi iritira kožu, nastojim se često presvlačiti i dobro istrljam kožu pri pranju. Čak sam počela paziti da ne pijem ništa tekućine kad moram duže vrijeme biti van kuće. Možete li mi savjetovati kako njegovati kožu?

ODGOVOR: Unos dovoljne količine vode i drugih tekućina od presudne su važnosti za uspješno upravljanje inkontinencijom. Naime, ako ne pijete dovoljno tekućine, možete patiti od zatvora što može iritirati mjehur i uzrokovati urinarnu infekciju. Unošenjem vode u organizam omogućujemo normalan rad organizma i izmjenu tvari. 

Pelene i ulošci zadržavaju urin i stolicu, pa ako se odmah ne promijene, koža se izlaže dugotrajnijem dodiru s tjelesnim izlučevinama. Svakako treba pripaziti da koža ostane čista i suha te se odmah nakon obavljanja nužde preporučuje čišćenje blagim, razrijeđenim sapunom i vodom, a potom i temeljito ispiranje te nježno sušenje. Nemojte kožu grubo trljati. Dođe li do pojave takozvanog inkontinencijskog dermatitisa, odnosno ako se pojave crvenilo, prištići ili pak ljuskanje kože na intimnom području, svakako je potrebno dodatno pripaziti na njegu kako bi se izbjegle komplikacije ili pak gljivične infekcije. Koži je neophodno osigurati odgovarajuću vlažnost. Tu pomažu kreme, gelovi i mlijeka za tijelo, a preporučuje se obilato ih nanijeti na kožu navečer prije spavanja, odnosno nakon posljednje nužde kako bi se koža do jutra dobro nahranila, no mogu se i redovito koristiti nakon svake nužde.

Tijekom dana posebnu pažnju možete posvetiti preponama koje su zbog trljanja dodatno podložne oštećenjima. U tu svrhu mogu poslužiti razna ulja, primjerice posebno ulje u spreju s vitaminom E i bisabolom, no odličan je izbor i bademovo ulje čija su ljekovita svojstva poznata još od antičkih vremena, a preporučuje se za njegu suhe i osjetljive kože. Pritom se može koristiti svakodnevno, a pogodno je za sve generacije jer vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije. Važan sastojak proizvoda za njegu kože kod osoba s inkontinencijom jest i cinkov oksid koji pospješuje sušenje pa se tako, primjerice, cinkova pasta koristi kod ekcema, psorijaze, infekcije virusom herpes na usnama i koži te sličnih problema.

Zaključak je jedan: održavajte čistoću, brinite se o suhoći i redovitoj hidrataciji kože. Budite nježni prema sebi i svojoj koži.

In Portal