Zbog stresa sam doživjela kolaps organizma, a 'spasio' me invaliditet i sažaljenje poslodavca

PITANJE: V. P. (32) Ponekad ni sama sebe ne razumijem. Imala sam veoma loš period u životu koji je, srećom, prošao.

 

Posljedice toga stresa su bile grozne glavobolje, mučnine, znojenja, nesanica i opći kolaps organizma. Teškom mukom uspjela sam zadržati radno mjesto. Spasio me invaliditet i sažaljenje, jer su mi poslodavci izašli u susret i tolerirali česte izostanke. Javljam se jer ne razumijem što mi se sada događa. Naime, konačno su problemi iza mene, a preda mnom samo lijepi događaji i planovi. Usprkos tome mene prati nemir i osjećam se jako loše. U čemu je tajna?

ODGOVOR: Svaka promjena, čak i nabolje, predstavlja stres za organizam. Stoga stres treba prihvatiti kao dio našeg života koji će uvijek biti prisutan, ali naš zadatak je adaptirati se na sve što nam život donosi. Probleme i promijene u životu prihvatite kao izazove koji dolaze da bi bili jači i otporniji, kako ne bi pokretali procese u organizmu koji imaju negativan utjecaj na vaše zdravlje.

Životinje i biljke koje se nisu mogle nositi sa stresom izumrle su, dok se čovjek naučio nositi s njime. Čovjek se za razliku od drugih bića i biljaka može prilagoditi bilo kojoj vrsti klime ili okoliša. Zato možemo zaključiti da stres nije samo negativan već i pozitivan.

Stres je sve što od nas zahtijeva prilagodbu, svaka promjena u našim životnim okolnostima, povoljne ili nepovoljne naravi. Već i samo planiranje, misao ili slutnja dolaska promjene stvaraju stres. No, usprkos svim lošim stresovima, postoje i oni dobri. Određena doza stresa potrebna je za dobar osjećaj u vlastitoj koži i u odnosu na druge.

Stres nije uvijek negativan, on može biti izvor dinamičnosti i kreativnosti, pa i radne produktivnosti. Kao i kod svega, tako i u doživljavanju stresa ključna je percepcija pojedinca. Ono što predstavlja stres jednoj osobi ne mora biti stresno drugoj. Stres može postati izvor novih, još neiskorištenih snaga koje omogućuju da postanete jača i otpornija osoba.

In Portal