Otkako sam nezaposlen frustrira me nemoć, dosada i pasivnost

PITANJE: N. I. (33) Rođen sam slijep. Nakon srednje škole sam se oženio i od tada uživam u bračnom životu.

 

Nemamo djece, a zbog stanja u državi i mog invaliditeta samo je žena zaposlena. Brinem se do kada će moja supruga, koja mi je i najbolja prijateljica, imati razumijevanja za mene. Od kada sam nezaposlen sjedim u stanu i ne radim skoro pa ništa. Sreća je što danas postoji jeftina gotova hrana koju serviram kad se žena vrati s posla. Frustrira me nemoć, dosada i pasivnost. Zato ponekad i planem, iako ne želim. Nakon svađe i vikanja nisam ništa bolje. Ne znam što i kako promijeniti? Imate li savjet za mene?

ODGOVOR: Imajte na umu da i slijepe osobe mogu uživati u mnogim aktivnostima kao i videći, pa tako i u kuhanju. Izbjegavajte prerađenu hranu koja je prepuna soli, šećera i zasićenih masnih kiselina u odnosu na svježe namirnice.

Mediteranska prehrana s druge strane sadržava obilje svježeg voća i povrća, a to nam je svima dostupno.

Pokušajte se fokusirati na prijatelje, obitelj i dobru hranu. Kuhanje je dobra metoda smanjenja stresa, samo je potrebno uložiti malo truda. Umjesto gotove kupljene hrane ili ručka izvan kuće, opustite se i smirite uz odlazak na tržnicu i nabavu namirnica koje ćete koristiti u kuhanju. Miris svježe hrane i potraga za potrebnim voćem i povrćem stimulira sva osjetila, a priprema hrane smanjuje napetost.

Kuhanje je aktivnost koja zahtijeva pažnju i koncentraciju te tako smiruje negativne osjećaje i frustracije. Umjesto svađe i vikanja, dopustite osjećajima da izađu kroz suze kada sjeckate luk. Priprema kolača i deserta idealno je ispunjavanje vremena kada nam je dosadno.

Bilo da kuhamo samo za sebe ili za druge, skuhano jelo čini još jedno postignuće. Osim što ćete biti ponosni na sebe kada napravite nešto korisno, kada kuhate za druge osjećate se dobro jer pomažete i brinete o njima. Kuhanjem u paru ili društvu, takva zajednička aktivnost može biti dobra zabava i način zbližavanja i povezivanja. 

In Portal

 

Povezane vijesti