Zaposlen sam u zaštitnoj radionici i zadovoljan sam svojim položajem, no imam i jedan problem

PITANJE: L. E. (40) Zaposlen sam od osamnaeste godine u zaštitnoj radionici i zadovoljan sam svojim položajem na radnom mjestu.

 

Godine sjedenja i nekretanja, uz invaliditet od rođenja, počinju mi pričinjavati teškoće. Supruga mi predlaže šetnje i redovnu masažu. Zato se javljam s pitanjem može li mi medicinska masaža pomoći i koliko? Nemam velika primanja i ne mogu trošiti na nešto što nema svrhe za moje stanje. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR: Masaža je svakako jedan od načina kojim možete ublažiti svoje svakodnevne probleme sa zdravljem koje osjećate zbog načina života, sjedenja, kretanja ili držanja. Najefikasnijom se smatra kao preventivna mjera u održavanju zdravlja i vitalnosti, jer osoba koja nas masira svojim pokretima može locirati najmanje promjene na našem tijelu i pravovremeno ih sanirati. Masaža je dobra jer prvenstveno oslobađa tijelo od napetosti, smatra se jako velikim saveznikom u borbi protiv glavobolje, nesanice, a pored toga čini kožu mlađom, mekšom i naravno sjajnijom. Naime masaža potiče cirkulaciju krvi, limfe i energije zbog čega dolazi do čišćenja stanica.

Medicinska masaža je metoda fizikalne terapije koja se sastoji od niza pokreta na tijelu, a izvodi se u svrhu opuštanja muskulature uzrokovane nepravilnom posturom i stresom. Ova vrsta masaže poznata je još od davnina, pospješuje opuštanje tijela te pomaže kod gotovo svih oboljenja. Ona ne može izliječiti bolest, ali svojim djelovanjem podražava i opušta mišićnu masu tijela, stoga se primjenjuje u svim etapama rehabilitacije i gotovo kod svih oboljenja (masaža leđa, nogu, ruku, stopala, šaka, glave, vrata). Djeluje na velike mišićne grupe s ciljem reaktivacije krvotoka i time postiže poboljšanje mišićnog tonusa i neuro-mišićne distenzije. Oslobađajući mišiće napetosti, pojačavamo mobilnost zglobova, a time i normalnu funkciju određenih dijelova tijela. Iznenađujuči učinak je duboka relaksacija, jer osim mišićne dekontrakcije dolazi i do stimulacije živčanog sustava praćenog osjećajem topline.

Masaža opušta osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osjećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinarati sa termoterapijom, svjetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom. Masažu se ne smije primjenjivati kod povećane tjelesne temperature tijela (iznad 37,5 stupnjeva C) -posebno infektivnog karaktera i prilikom akutnih upalnih procesa, nezavisno od etilogije -gnojnih procesa, furunkula, strepto i stafilodermije, flegmone i inficirane rane praćene limfadenomom -svih vrsta opekotina na koži prouzrokovanim različitim kemijskim ili fizičkim agensima ( sunce, ultraljubičasto zračenje) -bupala vena i lifnih puteva, varikoznog sindroma.

In Portal

 

Povezane vijesti