Može li muškarac s invaliditetom sebi dozvoliti otkaz na poslu koji ga guši i polako ubija

PITANJE: C. P. (38) S obzirom na to da je posao danas teško dobiti, a i zadržati, moja želja za mijenjanje posla čini se mojoj obitelji i prijateljima kao hir.

 

Nemam više vremena za vlastitu obitelj, malobrojne prijatelje i sitna zadovoljstva, a ipak svi mi kažu da nemam izbora, "bolje šuti i trpi". Meni postaje sve strašnije provoditi vrijeme na radnom mjestu koje mrzim.

Samo me godine, ipak sam blizu četrdesete, koče da učinim taj korak i dam otkaz. Osjećaj zadovoljstva poslom koji radim ne postoji, naprotiv, moj me posao guši i polako ubija. Stoga vas pitam može li si muškarac u mojim godinama i uz to s invaliditetom dozvoliti promjenu posla, a možda i zanimanja? Ako može dajte mi savjet kako se upustiti u novo poglavlje života?

ODGOVOR: Osjećaj zadovoljstva na poslu nije važan samo što su sretni radnici produktivniji, već i zato što ono značajno utječe na kvalitetu života. Svaka osoba ima pravo težiti boljem i pronaći posao na kojem će biti sretnija i ispunjena. Nezadovoljstvo, praznina, osjećaj bespomoćnosti oslabit će vaš imunitet, to vodi visokom krvnom tlaku i može uzrokovati srčane probleme, izazvati ovisnosti, bračne probleme i raspad malobrojnih prijateljstva. Rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja, ako vam trenutni posao uzrokuje toliko stresa da je teško nositi se sa životom ukazuje vam da morate promijeniti posao, ili karijeru. Ako je vaša odluka čvrsta nemojte joj se odupirati, samo se kvalitetno pripremite za promjenu.

Ako već godinama radite na istom radnom mjestu vjerojatno je prošlo puno vremena otkad ste testirali svoje vještine, provjerili koji su novi trendovi na tržištu rada i odgovaraju li vaše kvalifikacije onome što poslodavci trenutno traže. Brojni besplatni online tečajevi pomoći će vam da popunite praznine u znanju i vještinama, a na internetu potražite bogatu ponudu edukaciju i usavršavanja, besplatno ili po prihvatljivim cijenama. Čitajte oglase, informirajte se o tome što poslodavci traže i sukladno tome radite na svojim vještinama. Tako će vam brže proći vrijeme u pripremama za promjenu posla, a ako naiđete na oglas u kojem se potpuno prepoznajete, dotjerajte molbu i životopis i svakako se prijavite!

Prije nego što zahvalite trenutnom poslodavcu na suradnji budite sigurni da ste identificirali stvarni problem posla i radnog mjesta te da ste učinili sve što ste mogli kako biste taj problem prevladali. Jasno utvrdite kako vam otkaz pomaže u ostvarenju drugih vaših ciljeva. Nemojte precjenjivati, ali ni podcjenjivati vlastite sposobnosti!

In Portal