Majka sam dječaka s teškoćama u razvoju i cijeli sam život posvetila njegovom odrastanju

PITANJE: K. O. (34) Majka sam dječaka s teškoćama u razvoju i cijeli sam život posvetila njegovom odrastanju.

 

Ostvaruje li roditelj s pravom na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju pravo i na punu mirovinu?

ODGOVOR: Za roditelje koji ostvaruju pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju važno je znati da se  od mjeseca ožujka 2010. godine ne obračunava se porez na naknadu plaće tako da je drugi dio iznosa koji  kao naknadu  isplaćuje HZZO veći od onog iznosa polovice plaće koju isplaćuje poslodavac (u konačnici, roditelji koji rade  s polovicom radnog vremena  dobivaju mjesečno "plaća + naknada", iznos koji je  veći od onog koji bi dobivali za osmosatno radno vrijeme.).

Svaka osoba koja koristi pravo na rad s polovicom punog radnog vremena može sama provjeriti na svojoj poreznoj kartici da li joj se od strane HZZO-a odbija porez na naknadu (prema našim saznanjima, od 2010.godine, od izmjene Pravilnika, porez se ne računa na naknadu).

Također, glede uplata mirovinskog, prema našim saznanjima HZZO uplaćuje u mirovinsko samo za drugi stup mirovinskog osiguranja (koji ide obveznim mirovinskim fondovima). Glede mirovinskog bitno je da se drugi dio za koji se ostvaruje kao naknadu ne vodi kao bolovanje već bi se trebalo voditi kao da osoba radi cijelih osam sati. Kod odlaska u mirovinu mirovina treba biti obračunata na način da se izdvajanja (uplate) poslodavca pomnože sa dva, što se može provjeriti uz podnošenje zahtjeva za prethodnim izračunom visine mirovine.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti