Iako imam teži oblik invaliditeta, navikla sam istodobno odrađivati i po nekoliko poslova

PITANJE: D. P. (40) Navikla sam obavljati više stvari istodobno i to mi do nedavno nije stvaralo problem.

 

Prijateljice mi kažu da i one funkcioniraju tako, pa me iznenadilo kada me suprug nakon jedne nezgode uzrokovane mojim rastrojenim mislima, dok sam istodobno razgovarala na mobitelu, pisala e-mail i kuhala, upozorio da tako ne dobivam više, već gubim na kvaliteti i rezultatima rada.

Iako imam teži oblik invaliditeta, navikla sam planirati zadatke za tekući dan i rješavati po nekoliko njih odjednom. Ipak, priznajem, to me čini nemirnom i ponekad griješim. Tko je u pravu? Suprug ili ja? Počinjem vjerovati da poslove treba obavljati jedan po jedan, iako ne znam kako to vremenski uskladiti.

ODGOVOR: Sposobnost obavljanja više stvari istodobno ili eng.multitasking opasan je ideal 21. stoljeća. Željeli vi to sebi priznati ili ne, naš mozak ne može funkcionirati u multitaskingu. Nije moguće istovremeno svjesno raditi dvije i više radnji, već odradimo jednu te se brzo prebacimo na drugu i tako u krug. Sastavljajući svakodnevno dugačak popis obaveza i pokušavajući ih sve istovremeno završiti, zapravo ništa nećete obaviti kako treba – samo ćete nagomilati još više stresa. Umjesto multitaskinga, koncentrirajte se u određenom vremenu na samo jedan zadatak, a tek potom prebacite se na idući. Naš mozak nije predviđen za multitasking, već je stvoren da se fokusira na po jednu stvar u datom trenutku, a bombardiranje informacijama ga samo usporava. Stalno prelaženje s jednog zadatka na drugi potiče mozak da razvija loše navike. Čak i kada završimo neki 'mali' zadatak u našem mozgu luči se određena količina dopamina — hormona nagrade i zadovoljstva.

Naš mozak obožava dopamin i on ga potiče da nastavi obavljati više mini zadatka istovremeno kako bi dobio trenutno zadovoljstvo. Zahvaljujući multitaskingu teško organizirate svoje misli i otežano razlikujete bitne od nebitnih informacija, čime djeluje na efikasnost i kvalitetu rada.

Istraživanje Univerziteta u Londonu, pokazalo je da kod ispitanika koji koriste multitasking dok rješavaju misaone zadatke dolazi do značajnog opadanja IQ-a. Ta ova opadanja slična su onim koja se sreću kod osoba koje nisu spavale ili kod osoba koje su pod djelovanjem marihuane, a dokazano je i da multitasking povećava lučenje kortizola, hormona stresa.

Stalno prelaženje s jedne stvari na drugu izaziva stres, umara nas i stvara utisak mentalne iscrpljenosti. Rješenje je grupiranje sličnih i povezanih aktivnosti, čime možemo stvarati najbolje i najbrže rezultate.

In Portal

 

Povezane vijesti