Suprug i ja smo osobe s invaliditetom, a imamo problematičnog sina

PITANJE: V. Z. (46) Suprug i ja smo osobe s invaliditetom. Nikada nismo konzumirali alkohol, pa nismo sigurni kako prepoznati problem i biti sigurni u njegovo postojanje. 


Imamo sina od 17 godina, ne znamo i ne možemo pratiti svaki njegov izlazak. Sumnjamo u njegova objašnjenja kada postavimo pitanje zašto djeluje pripito. Nismo sigurni griješimo li zabranjujući mu izlaske nakon kasnih dolazaka kući i neuobičajenog ponašanja. 
Koji znakovi sa sigurnošću mogu potvrditi naše strahove? Koje su moguće posljedice pijenja alkohola u njegovoj dobi, ako su naše sumnje opravdane? On opovrgava sve naše sumnje i traži pravo na svoju slobodu odlučivanja kada i koliko će izlaziti. Kako se postaviti u ovoj situaciji?
ODGOVOR
: Postoje mnogi znakovi koji mogu upućivati na tinejdžerski problem vezan uz zloupotrebu alkohola, no neki od tih znakova samo odražavaju uobičajene boljke odrastanja. Smatra se kako je problem s pićem izgledniji uoči li se više od navedenih znakova istodobno, pojave li se iznenadno ili su jako izraženi.
Znakovi mogu uključivati: promjene raspoloženja: izniman obrambeni stav, razdražljivost, probleme u školi, pobunu protiv obiteljskih/roditeljskih pravila, nakon izlazaka/tuluma često se želi prespavati kod prijatelja, mijenjanje prijatelja i vezanost uvijek iznova za nove prijatelje te nevoljkost da ih se upozna s roditeljima, zauzimanje stava "Svejedno mi je". Šlampav izgled, nedostatak zanimanja za stvari koje su prije zanimale, općenito niža razina energije, prisutnost alkohola: pronalazak alkoholnih pića ili bočica među djetetovim stvarima, alkoholni zadah, psihički ili fizički problemi: gubici pamćenja, slabija koncentracija, crvene oči, gubitak koordinacije pokreta, nerazgovijetan govor. 
Štetne posljedice alkohola na mladi organizam su kognitivni problemi - frontalni režanj razvija se sve do 24. godine i odgovoran je za razvoj vještina planiranja, organiziranja, kontrole impulsa, koncentraciju i pažnju. Pijenjem alkohola negativno se utječe na njegov razvoj.
 Nova istraživanja provedena na mladima s problemom alkoholizma pokazuju da opijanja u tinejdžerskoj dobi mogu utjecati na stvaranje dugotrajne štete u sposobnosti kognicije i razmišljanja, ali i smanjiti školski uspjeh te sposobnost učenja. Razvijanje ovisnosti tj. što mlađi počinju piti, veće su šanse da se razvije ovisnost o alkoholu kasnije u životu. Donošenje loših odluka, npr. vožnje u pijanom stanju ili vožnje s pijanim vozačem.  
Pijenje povećava vjerojatnost ubojstva i samoubojstva, utapanja, počinjenja ili bivanja žrtvom fizičkog ili seksualnog napada, jer sprječava sposobnost rasuđivanja i procjene rizika. Prekomjerno uzimanje alkohola povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti, poput raka, srčanog udara te problema sa srcem i jetrom. Alkohol može oštetiti površinsko tkivo želuca i grla te izazvati gastritis (kroničnu upalu želučane sluznice).
Razgovarajte sa sinom o pijenju alkohola među vršnjacima, kako izbjeći takve situacije i kako odbiti alkohol, zašto je to važno i zašto to očekujete.  Vaša je dužnost znati s kim i gdje on provode svoje slobodno vrijeme te što se tamo radi. Pojasnite mu kako sloboda dolazi s odgovornosti, to je najvažnija životna lekcija. Ako ste ipak u problemu i ne znate što radite ili ono što radite ne pomaže potražite stručnu pomoć.
In Portal