Djeca s teškoćama u razvoju i kućanski poslovi

PITANJE: V. Z. (37) Roditelj sam djevojčice s malim teškoćama u razvoju. Ona se ni po čemu ne razlikuje od druge djece i oni koji ne znaju ni ne primjećuju njezin problem.

 

Ali moja supruga uporno odbija svaki moj pokušaj uključivanja malene s teškoćom u kućanske poslove, iako mlađi sin mora sudjelovati. Mislim kako supruga griješi i počeli smo se sukobljavati zbog toga, jer ona stalno tvrdi kako je još prerano i trebamo je poštedjeti obaveza zbog teškoća u razvoju. Napominjem, tjelesno i umno je zdravo dijete. Molim vas savjet - kada je dijete dovoljno staro da ga se uključi u kućanske poslove i treba li mu uopće to nametati?

ODGOVOR: Mnogi roditelji oklijevaju uključiti djecu u kućanske poslove zbog njihovih brojnih školskih i izvanškolskih aktivnosti. Ipak, to je potrebno. Naime, djeca koja pomažu u kućanskim poslovima obično imaju bolje ocjene u školi zahvaljujući razvijanju samopoštovanja i discipline. Dijeleći kućne obaveze djeca uče postavljati potrebe drugih ispred svojih potreba, pa su, dokazano je, kasnije u životu spremnija pomagati drugima i sudjelovati u društveno korisnom radu. Osvijestite kako dok ništa ne očekujete od njih, oni imaju dojam da im drugi trebaju biti na raspolaganju i obavljati sve te poslove umjesto njih. Priznajte si, to je potpuno pogrešna predodžba o budućnosti u kojoj će i oni raditi i morati samostalno preuzeti brojne odgovornosti.

Djecu u dobi od 2-3 godine dovoljno je naučiti kako trebaju sami pokupiti igračke s poda, donijeti tanjur i šalicu do sudopera nakon obroka, poravnati pokrivač na krevetu,staviti prljavu odjeću u košaru i pobrisati zaliveno.

Od treće godine do polaska u školu trebali bi pospremiti krevet, razvrstati papir za reciklažu, nahraniti kućne ljubimce, zalijevati cvijeće.

Od prvog razreda nadalje mogu pripremiti stol za obrok, oprati posuđe u sudoperu, pospremiti čistu odjeću u ormaru, iznijeti smeće, pokupiti poštu u sandučiću, pomesti podove.

Od petog razreda nadalje mogu pomoći u pripremi jela, preuzeti šetnju psa, očistiti životinjske kaveze, čistiti snijeg, promijeniti plahte i posteljinu na krevetu, usisavati.

Od prvog razreda srednje mogu očistiti tuš/kadu, staviti prati rublje u perilicu i uključiti ju, prati podove, pomoći u poslovima u vrtu i dvorištu i čuvati mlađe dijete.

Potičući djecu da pomognu oko kućnih zadataka razvijate njihovo samopoštovanje i osamostaljujete ih.

In Portal

 

Povezane vijesti