Kao slijepu osobu na cesti me srušio neoprezni biciklist i pobjegao, a pomogao mi je jedan beskućnik

PITANJE: N. T. (23) Nedavno sam hodajući gradom imao nezgodu uzrokovanu naletom biciklista na moj bijeli štap. 


Biciklist je otišao, a pomogao mi je čovjek koji je beskućnik. Ostao mi je u glavi razgovor s njim i njegov opis života. Zato me interesira kakav je status beskućnika u zemljama Europske unije, posebno u Hrvatskoj?
ODGOVOR:
U većini zemalja Europske Unije pomoć za beskućnike dolazi iz privatnog sektora, od crkava, organiziranih skloništa i hostela. Pomoć također osiguravaju i karitativne organizacije pružanjem različitih usluga (smještaj, hrana, odjeća, medicinska i pravna pomoć) čime život mnogih beskućnika čine podnošljivijim.

Ipak, navedene organizacije nemaju mogućnosti i ne djeluju u smjeru rješavanja jeftinijeg stanovanja. Mnogi vide rješenje problema beskućništva u postavljanju povjerenstava u sklopu vlada kako bi omogućili jeftinije stanovanje i stvorili bolji okvir za zapošljavanje najsiromašnijeg dijela stanovništva.

Beskućništvo je zasigurno jedan od najtežih vidova siromaštva i socijalne isključenosti. Zakonom o socijalnoj skrbi iz 2013. godine, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014.,  propisana je definicija pojma beskućnik kao osobe koja nema gdje stanovati, boravi na javnom ili drugom mjestu koje nije namijenjeno za stanovanje i nema sredstava kojima bi mogla podmiriti potrebu stanovanja.

Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne su osigurati sredstva za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi u skladu sa socijalnim planom i mrežom socijalnih usluga na svojem području. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku putem natječaja za prijavu projekata kontinuirano potiče širenje mreže socijalnih usluga za beskućnike.

U suradnji sa županijama, velikim gradovima, općinama, te domovima socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska, u posljednjih nekoliko godina Ministarstvo izrađuje Objedinjeni plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima koji, uz podatke zaprimljene od jedinica lokalne samouprave – većih gradova, sadrži i podatke o mogućnostima osiguravanja privremenog smještaja i drugih usluga za beskućnike u državnim domovima socijalne skrbi. Plan se objavljuje na web stranici Ministarstva. 
In Portal

 

 

Povezane vijesti