Zašto nastavljati vezu u kojoj nema osmijeha, dodira i nježnosti

PITANJE: N. O. (32) Nakon prekida veze s muškarcem koji nije mogao prihvatiti svoj invaliditet potpuno sam iscrpljena i prazna. 


Veza nam je trajala dvije godine, u početku je bio veseo, jednostavan, slagali smo se i dogovarali oko svega. Ne znam kada je postao osoba s kojom se više ne može razgovarati o ničemu, ali spreman na raspravu u svakom trenutku. Ne znam ni ja kada sam se prestala smijati.

Onaj tren kada sam to shvatila počela sam se pitati zašto nastavljati vezu u kojoj nema osmijeha, dodira, pokazivanja pažnje? Postavila sam to pitanje i dobila odgovor. On ne razumije kakav je to problem. Njegov invaliditet je postao glavna tema, iako meni nikada nije smetao. Ne znam i ne mogu vratiti vrijeme, ali želim opet biti ona osoba koja se budi s osmijehom kao prije ove veze. Kako?

ODGOVOR: Događaji iz prošlosti su dio životnog iskustva, oni nas podsjećaju, podučavaju, upozoravaju na greške i propuste. Dok nam prošlost daje iskustva i sjećanja, sadašnjost nam daje priliku da je dobro iskoristimo. Budućnost se izgrađuje na iskustvima iz prošlosti i snovima sadašnjosti. Ona nije izbor između alternativa, već mjesto koje se stvara – prvo u mislima, a zatim provodi djelima. Uspješne ljude karakterizira postojanje jasnih i dugoročnih ciljeva. Budućnost pripada onima koji je vide, koji traže način i uporni su u nastojanju ostvarenja svojih ciljeva.
Na prošlost ne možemo utjecati jer vrijeme koje je prošlo, prošlo je i nikada se ne može vratiti niti nadoknaditi. Ali možemo iskoristiti svoju sadašnjost.
Učite iz prošlosti, jer ako želite učiniti sadašnjost boljom od prošlosti, analizirajte što se dogodilo u vašoj prošlosti, izvucite iz toga pouku i učinite stvari drugačije u sadašnjosti.
Budite u sadašnjosti, a kako bi bili sretni i uspješni u njoj koncentrirajte se na trenutne događaje i ponašajte se u skladu s onim što je važno u datom trenutku.
Planirajte budućnost kako bi vam ona bila bolja od prošlosti i od sadašnjosti, zamislite je onakvom kakvu bi je željeli imati, napravite planove njenog ostvarenja i počnite ih ispunjavati odmah.
In Portal