Već godinama ne odlazim na more, jer je to preskupo s mojom invalidskom mirovinom

PITANJE: V. D. (29) Dobila sam fantastičnu vijest.  Već godinama ne odlazim na more, jer je to preskupo s mojom invalidskom mirovinom.  A sada su mi prijatelji ponudili besplatan smještaj. 


Nažalost, tih dana ću dobiti menstruaciju. Stoga imam neka pitanja. Smijem li se kupati i sunčati dok mi traje menstruacija?  Prijateljica mi predlaže tabletu za odgodu menstruacije. 
Mogu li imati problem ako je voda prehladna ili pretopla za kupanje tijekom menstruacije?
ODGOVOR:
Ako  imate uredan ciklus i blaga krvarenja možete se kupati već prvog dana, ali kratko i s  tamponom koji bi trebalo mijenjati svaki put nakon izlaska iz vode. Ženama koje imaju obilnija krvarenja preporučuje se pričekati dan do dva. Kupanje u bazenima može dodatno da pojača krvarenje.
Sunčanje tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i sjedenje na vrućem pijesku uvijek bi trebalo izbjegavati. Sunčanje je dozvoljeno u kasnim poslijepodnevnim satima samo ako imate oskudna krvarenja. Promjena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sjedenje na javnim površinama u gaćicama mogu izazvati upalu, kao i gljivične ili bakterijske infekcije. U posebnim situacijama može se preporučiti neka od metoda odlaganja menstruacije. Hladna voda  može naštetiti ženskim spolnim organima u smislu prehlade i posljedične upale u području jajnika, ali i aktivacije boli na mjestu ranijih upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama.  Topla voda izaziva širenje krvnih žila u cijelom tijelu, pa tako i u maternici što za posljedicu može imati obilnije krvarenje.

In Portal

 

Povezane vijesti