U kojim godinama se javlja andropauza i kako ublažiti njezine simptome?

PITANJE: V.E. (42) Tjelesne promjene u mom životu, nevezano uz invaliditet, dolaze mi postupno, javljaju se promjene raspoloženja, ponašanja, često se osjećam jako umorno iako fizički ne radim skoro pa ništa.

 

Osjećam gubitak energije, seksualna želja mi se smanjila i često preispitujem vlastite vrijednosti i budućnost. Čitao sam o gubitku testosterona s kojim je vjerujem povezano i moje stanje, pa razmišljam jesam li ušao u andropauzu? U kojim godinama se javlja i kako ublažiti njezine simptome? Trebam li nadomjesnu terapiju testosteronom? Imam i periode kada sam depresivan, a volio bih si pomoći prirodnim preparatima, pa mi savjetujte kojim? Jesam li ušao u dob kada je potrebno prihvatiti starost i zaboraviti na dosadašnji život?

ODGOVOR: Andropauza je stanje uzrokovano hormonskim promjenama, prvenstveno povezano s niskom razinom testosterona. Osjećate li se manje snažni, često ste umorni, tužniji ste ili čangrizaviji nego inače, slobodno vrijeme učestalije provodite pred televizorom – to su samo neka od pitanja koja si morate postaviti kako biste došli do spoznaje jeste li ušli u razdoblje andropauze. Dob kad počinje andropauze različita je – neki će je muškarci proći u 45. godini, a drugi neće osjećati prve znakove niti u 60. godini. Doživljavanje simptoma je individualno tj. neki će biti psihički i fizički uzdrmani, a drugi će osjetiti samo blage tegobe na koje neće niti obratiti pažnju. Prosječno gledajući, muškarci počinju gubiti testosteron već oko 35. godine, godišnje okvirno jedan posto do 40. godine, a jedan do dva posto nakon 40. godine. Tako se već nakon 40. godine mogu osjetiti simptomi rane andropauze, a izraženije nakon 50. godine. Oko 55. godine razina testosterona je značajno niža od razine koja je bila u 40. godini, a oko 80. godine razina muških spolnih hormona na razini je onih prije puberteta.

Dodavanje testosterona doista potiče spolnu želju i moć te ublažava depresiju i tjeskobu, no povećava opasnost od raka prostate. Umjesto spolnim hormonima, koji imaju dobrih i loših strana, tegobe svojstvene krizi srednje dobi mogu se ublažavati i prirodnim preparatima i lijekovima koji djeluju na psihu. Tisućama je godina poznato da ekstrakt kineskog, korejskog i američkog ginsenga podiže vitalnost i izdržljivost te jača spolnu želju i moć mnogima koji ga uzimaju. U Hrvatskoj su dostupni brojni preparati s ginsengom, samostalno i u kombinaciji s drugim "energetskim" sredstvima, primjerice matičnom mliječi i južnoameričkom maca-macom. Ginkgo biloba, pak, poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu, pa i u mozgu, čime potiče bolju opskrbu mozga krvlju. Kod blaže ili umjerene depresije ili tjeskobe, bilo u sklopu sredovječne krize ili u drugim životnim razdobljima, olakšanje se može postići gospinom travom koja je blag i odlično podnošljiv antidepresiv, a antidepresivan učinak pokazuje nakon mjesec do dva konzumacije.

Najvažnije je – nemojte se psihički zapustiti. Živite kao da ste uvijek bili u dobi u kojoj ste sada! Nemojte se zamarati kao da ste mladić, ali i dalje nastavite nešto raditi jer muškarci nateže podnose andropauzu ako se ona podudara s prestankom rada. Pazite na sebe više nego dosad, češće posjećujte zubara, brinite o higijeni kao i vanjskom izgledu, ali nemojte zanemariti ni seksualni život.

In Portal